Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013."— Transkript prezentace:

1 přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013

2 Hlavní teze přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda Evropský rok občanů – příležitost zamyslet se nad smyslem občanství vůbec, nad tím, co jsou vlastně mé polis a jak přispívat té evropské - povzbudit občanství české i globální

3 1. Globální občan přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Glopolis: snaha o globální odpovědnost ČR – snad globální občanství? -„Nenahrazuje, ale doplňuje“ –> „nevylučují, ale posilují se”; (J. Hartl)

4 4 Evropanství a národovectví Postoje vztahující se k evropanství a českému občanství nejdou proti sobě. Z lidí, kteří jsou pyšní na české občanství, cítí sounáležitost s Evropou asi tři čtvrtiny (76 %), kdežto z těch, pro něž naše občanství důvodem k pýše není, ani ne polovina (42 %). Pocit pýchy na české občanství má pozitivní vliv i na zájem o občanství EU. Mezi těmi, kteří nejsou na občanství ČR pyšní, by chtělo evropské občanství 29 %, mezi těmi, kdo pyšní jsou, je to 45 %. Výzkum ukazuje, že česká a evropská identita se nejen nevylučují, ale navzájem posilují.

5 Globální občan přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Globální občan –> Evropský občan –> Prostě Občan -Problémy s evropským občanstvím = dlouhá cesta, ale potřebný a poučný moment i pro globální a českou polis

6 Občanství přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Co je podmínkou občanství? -Příbuznost? … Příslušnost? … Sounáležitost? -Definice (Merriam-Webster): 1)držba práv a výsad (exkluzivita, pasivní) 2)kvalita odpovědi na členství v pospolitosti (inkluzivita, aktivní) “Neúčast na správě pospolitosti značí buďto stvůru anebo boha!” (Aristoteles)

7 Evropské občanství - kvalita života? přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Německé auto, italské jídlo a francouzskou přítelkyni?

8 Evropské občanství - kvalita života! přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Studium v Oxfordu, práce v Holandsku, důchod v Řecku?

9 Kvalita života – jen evropská? přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda

10 Evropské občanství - ekonomické přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Práva občanů EU – zapomínaný benefit členství -Spjatost s Aktem o jednotném trhu … -Exkluzivita a privilegovanost evropského občanství mnohem víc v očích Afričanů než nás samých..

11 Evropské občanství - politické přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Nový rozměr -Občan nejen jako spotřebitel -Více inkluzivní - právo účastnit se života „své“ polis -Železný zákon byrokracie i výmluvy čistě národní (Charlotte)

12 Evropské občanství - aktivní přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda -Nejen práva, ale také odpovědnost (nepopulární?) -Práv je třeba se neustále domáhat (nejen ústavnosti v ČR :) -Tvorba „naší společné“ republiky/Evropy je i příležitost k větší spokojenosti

13 Evropské integrování jinak přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda (Globální vzdělávání a křesťansko- židovská tradice) -EKONOMICKÁ -> POLITICKÁ -> OBČANSKÁ -> DUCHOVNÍ: vůle se dál otevírat jinakosti -PASIVNÍ -> AKTIVNÍ: Kritický a transformativní přístup (myšlení, cítění, konání) -EXKLUZIVITA -> INKLUZIVITA: rozšiřování a prohlubování polis i sebe sama

14 DĚKUJI ZA POZORNOST! Čas na Vaše reflexe! přes evropu k polis Evropský rok občanů 2013 | Petr Lebeda


Stáhnout ppt "Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google