Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše."— Transkript prezentace:

1 Vánoce

2 Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše Krista.

3 Betlémy Betlémy byly vytvářeny v Římě od 10. století. Byly propagovány svatým Františkem z Asissi od roku 1223, a rychle se šířily po celé Evropě. Typy dekorací vyvinuté v rámci křesťanské symboliky se podle místních tradic a zdrojů mohou lišit. V některých částech světa, zejména však na Sicílii, jsou živé betlémy v návaznosti na tradici svatého Františka populární alternativou k jesličkám První komerčně vyráběné dekorace tohoto typu se objevily v Německu v roce 1860.

4 Adventní věnec Adventní v ě nec je tradi č ní symbol západní církve sloužící k symbolickému odpo č ítávání č ty ř týdn ů adventu. Obvykle má podobu v ě nce z jehli č natých v ě tví ozdobeného č ty ř mi svícemi. Každou adventní ned ě li se zapaluje další sví č ka. Sví č ek m ů že být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být r ů zn ě vysoké, r ů zných barev, symetricky, nebo asymetricky rozmíst ě né.

5 Rozdávání dárků Dárky jsou jedním z hlavních atributů moderních Vánoc. Vánoce jsou proto jedním z nejziskovější období roku pro maloobchodníky a podniky po celém světě. Předávání darů byl běžný zvyk u římské oslavy Saturnálií, starobylého svátku, který se konal na konci prosince. Tím se mohly inspirovat vánoční zvyky.

6 Postavy rozdávající dárky S Vánocemi a rozdáváním dárků je spojen velký počet postav. Mezi ně patří sv. Mikuláš (St. Nicholas) i postavy od něj odvozené – anglický Santa Claus, francouzský Père Noël, nizozemský Sinterklaas či německý Weihnachtsmann. Ve střední Evropě rozdává dárky Christkind čili Ježíšek, v Rusku Děda Mráz, ve Finsku Joulupukki, ve Švédsku skřítek Jultomten, v Norsku jiný skřítek Julenissen. Celosvětově nejznámější je dnes červeně oblečený Santa Claus. Jméno Santa Claus lze vysledovat zpět do holandského výrazu Sinterklaas, což je jednoduché pojmenování pro sv. Mikuláše.

7 Konec


Stáhnout ppt "Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše."

Podobné prezentace


Reklamy Google