Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie."— Transkript prezentace:

1 Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie

2  Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 49  Autor: Machová Alena  Ověření ve výuce: 6. třída  Datum ověření: 11. 12. 2012

3

4 Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi.  Klíčová slova: legenda, zvyky, pranostiky.

5 Historický původ Vánoc:  Tradice českých Vánoc mají počátky v době pohanské.  Koloběh v přírodě souvisí se slunečním cyklem – slunce je symbolem životadárné síly.  Tři významné proměny v přírodě – s těmi se spojovali svátky, když ještě nebyl znám kalendář. 1)Svátek Vesny = jara, probuzení Slunce 2)Svátek růstu úrody = Slunce v plné síle 3)Zimní slunovrat = Slunce ztratilo svou sílu, ale lidé věřili v jeho „znovuzrození“.  Zimní slunovrat = nejpřirozenější začátek nového roku. (Změna nastává po zavedení kalendáře.)

6 Narození Ježíše Krista  Křesťanské učení sepsáno v Bibli. O životě Ježíše pojednává druhá část Bible = nový zákon.  Židovský národ, který trpěl pod vládou římské říše věřil v nové lepší časy – předzvěstí mělo být narození Mesiáše (Krista) – měl se jmenovat Ježíš.  Zvěstování: Bůh poslal anděla Gabriela do Nazaretu, aby Marii zvěstoval, že nabyla milosti Boží, sestoupí na ni Duch svatý a ona porodí „svaté“ dítě = Syn Boží, který se bude jmenovat Ježíš.  Betlémský příběh byl blízký především prostým lidem.

7 Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku (v roce 1999).

8 Časové zařazení a průběh svátků  23. prosinec = končí advent (přípravné období) a začínají vánoční svátky.  24. prosinec = Štědrý den Slaví se památka Adama a Evy, prvních lidí, které Bůh stvořil. Tento den se z liturgického hlediska označuje jako „vigilie“ = „bdělost“ – očekávání slavného dne, narození Ježíše. Večerní nadílka – štědrost Boha Otce.  25.prosinec = Hod boží vánoční Narození Ježíše v Betlémě – slaví se Půlnoční mší. Den plný rozjímání, návštěv, hodování, nesmí se pracovat.

9 Časové zařazení a průběh svátků  26. prosince = Svatý Štěpán Mučedník a patron zedníků, kameníků, tesařů, kočích a koní. Tradicí v tento den jsou obchůzky koledníků. Nesouvisí přímo s vánočními svátky, na počest kazatele, který hlásal o příchodu Ježíše.  27. prosinec = Svatý Jan Evangelista V současnosti se již tento den neslaví, dříve na počest apoštola, který se staral o Ježíšovu matku po jeho smrti. Patron spisovatelů, písařů, tiskařů a knihařů.  28. prosinec = Svátek Mláďátek Mláďátka – podle Bible betlémské děti, které dal povraždit král Herodes, když marně hledal malého Ježíše. V dnešní době připomínán pouze při mších v kostelech.

10 Opakování: 1)S čím si lidé spojovali svátky, když ještě neznali kalendář? 2)Kde se můžete seznámit s příběhem Ježíše Krista? 3)Kdy se Ježíš Kristus narodil? 4)Kdo zvěstoval panně Marii narození syna? 5)Jaké bylo Ježíšovo poselství?

11 Řešení: 1)Významné proměny v přírodě – svátky jara, úrody, zimní slunovrat. 2)V Bibli – 2. část: Nový zákon 3)25. prosince = Hod boží vánoční 4)Anděl Gabriel. 5)Příslib lepších časů – vláda spravedlnosti, pokoje a míru.

12 Zdroje:  Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6.  Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-886-8.  ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346- 096-9.  VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

13 Zdroje obrázků:  Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.


Stáhnout ppt "Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie."

Podobné prezentace


Reklamy Google