Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali."— Transkript prezentace:

1

2 Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali datum narození Krista mnohem dříve. Datum 25. prosince coby den narození Krista má zřejmě svůj původ v oslavě Velikonoc.

3 KŘESŤANSKÉ SLAVENÍ VÁNOC Křesťané berou celé svátky, jako 2. nejdůležitější svátek, hned po Velikonocích a Vánoce slaví pro Ježíše Krista.

4 VÁNOCE V ČESKU Vánoce jsou považovány za nejdůležitější svátek i pro nekřesťany, kteří ho spojují se zakončením roku a s trávením času s v rodinném kruhu. Vánoce jsou slaveny 24., 25. a 26. prosince, ale předchází jim v křesťanském pojetí čtyřtýdenní období zvané advent. Všechny tři dny jsou oficiálním státním svátkem. 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři.

5 OBRÁZKY:

6 Váno č ní zvyky o Vánoční stomeček o Jmelí o Kapr o Zlaté prasátko(viz.raklama na Kofolu) o Štědrovečerní magie o Krájení jablek o Lití olova o Skořápkové lodičky o Házení střevíce o Třesení stromkem

7 o Rozkvetlé Barborka o Štěstíčka o Koleda o A samozřejmě Ježíšek

8

9

10


Stáhnout ppt "Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali."

Podobné prezentace


Reklamy Google