Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VELIKONOCE Jan Kendík 7.4.2015 Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VELIKONOCE Jan Kendík 7.4.2015 Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 VELIKONOCE Jan Kendík 7.4.2015 Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

2 Obsah Pointa velikonoc Symboly velikonoc Tradice v ČR Tradice v zahranicí Tradice v zahraničí citace

3 Pointa Ježíšovo z mrtvích vstání. K tomu došlo třetího dne po jeho ukřižování.

4 Symboly Vajíčko je symbol nového života a plodnosti, života a vzkříšení Beránek představuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo vedené Hospodinem. Kříž Ukřižování odpovídá zimnímu slunovratu, kdy Slunce vstupuje do souhvězdí Jižního kříže.

5 Kočičky symbolizují palmové ratolesti. Mléko s medem symbolizuje trojjedinost Krista. Ve formě tzv. jidáše symbolizuje provaz Jidáše Iškariotského.

6 Tradice v ČR Pomlázka na Velikonoční pondělí ráno chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky, aby přes rok neuschly, proto se šlehá vrbovým proutím koledy Podle tradice muži při hodování pronášejí koledy.

7 Tradice v zahraničí Ve Spojených státech jsou velikonoční svátky náboženským svátkem tradičním zvykem je zdobení velikonočních vajíček v sobotu večer a jejich „lovu“ v neděli ráno. Podle dětských pohádek byla vajíčka během noci přinesena Velikonočním zajíčkem a poschovávaná po domě a zahradě, aby počkala na děti, až se probudí.

8 V Anglii tradičně ženy přivazují muže k židlím a za propuštění požadují peníze. V Norsku je, kromě lyžování v horách a malování vajíček, tradicí řešení vražd a sledování detektivek.

9 Citace Wikipedia: Velikonoce. [online]. 7.4.2015 [cit. 2015-04-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Velikonocehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Velikonoce PAPEŽ, František. Fapody: Postní doba. [online]. [cit. 2015-04-07]. Dostupné z: http://fapody.sweb.cz/http://fapody.sweb.cz/ Město lidem: Svátky jara, pokání a klíčící zeleně. [online]. [cit. 2015-04-07]. Dostupné z: http://mestolidem.cz/2012/04/06/svatky-jara-pokani- a-klicici-zelene/http://mestolidem.cz/2012/04/06/svatky-jara-pokani- a-klicici-zelene/ Lidové řemeslo: Velikonoční pomlázka. [online]. [cit. 2015-04-07]. Dostupné z: http://www.lidove-remeslo.cz/vyrobky/vyrobky-z- prouti/velikonocni-pomlazka/http://www.lidove-remeslo.cz/vyrobky/vyrobky-z- prouti/velikonocni-pomlazka/ Žena centrum: Velikonoce ve světě. [online]. [cit. 2015-04-07]. Dostupné z: http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=773101http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=773101


Stáhnout ppt "VELIKONOCE Jan Kendík 7.4.2015 Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google