Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL. NAPĚTÍ ČÁST PRAHY U VLTAVY EVROPAN SPOJKA RUSKÝ VLÁDCE VELKÉ PLAVIDLO DOSTIHOVÝ JEZDEC SVĚTLOST L Á N D Á N A B Y C A R A R CH A Ž O K E J J A S M I K R O V O L T K A M P A M A R S

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? o Jan Werich o Jan Werich (1905, Praha – 1980, Praha) byl český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scénárista, významný představitel meziválečného i poválečného českého divadla, spisovatel. o Spolu s Jiřím Voskovcem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem mezi válkamiJiřím Voskovcem Jaroslavem Ježkem spoluvytvářel Osvobozené divadlo.Osvobozené divadlo o Druhou světovou válku musel kvůli svým protinacistickým postojům strávit ve Spojených státech, kde se podílí na protinacistickém rozhlasovém vysílání. o Po válce působí v Divadle ABC (ředitel) a spolupracuje s MiroslavemMiroslavem Horníčkem. o Zahrál si několik filmových i televizních rolí. Je autorem mnoha známých pohádek (Královna koloběžka první, Tři veteráni…). Najdeme je v knize Fimfárum.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Werichovy pohádky - Fimfárum Werichovy pohádky - Fimfárum Je to kniha sedmnácti humoristických pohádek napsaná roku 1960. Kniha je věnována J. TRNKOVI, Werichovu příteli, který ji ilustroval. Jedná se o umělé pohádky, připomínají lidové vyprávění. Tematicky se často inspirují pohádkami B. Němcové a K. J. Erbena nebo jinými příběhy. Tyto známé příběhy však nově přetváří a dokresluje.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co si řekneme nového? Do pohádkové knihy Fimfárum patří např: 1) Královna Koloběžka První 2) O rybáři a jeho ženě 3) Líná pohádka 4) Moře, strýčku, proč je slané? 5) Fimfárum Byli dva bratři. Chudý Kouba měl hodně dětí… Bydlel jednou rybář s rybářkou v lahvi od octa na břehu moře. Líný král měl 3 líné syny. Který z nich by se ale měl stát králem? V jednom malilinkém království žili mlynář a rybář. Bydlili blízko sebe, pochopitelně u řeky. Ve vsi žil kovář se ženou, jež měla poměr se zámeckým lokajem. Přiřadíš text k názvu pohádky? 1) 2) 3) 4) 5) Znáš další pohádky z této knihyZnáš další pohádky z této knihy? Znáš další pohádky z této knihy

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Četba textu, práce s textem Četba textu, práce s textem Text budeme číst metodou čtení s předvídáním (viz Čítanka):  Čteme vždy jen tu část, na které se domluvíme.  Po každé části následuje zápis do tabulky předpovědí.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Co jakou roli v příběhu hrálo? Pracuj ve skupině. děti zvířata tma fara trakař ránoprase pytel lakota lež ponaučení výměna ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Answer the questions about the story Lakomá Barka.  Where does the story take place?  When does the story take place?  What do you think about Barka?  What's the story reminded?  Have you ever seen this story on TV?

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu? Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu?  V Dejvicích žijí samí lakotové a největší držgrešle je Barka.  Ta schraňuje slupky od buřtů a šije z nich záclony, nedívá se do zrcadla, aby se neopotřebovalo.  Dětem se přihodila veliká nehoda.  Učitel využil toho, že Barka umořila hladem farářova psa.  Učitel se jmenoval Josef.  Manželka učitele zmatkovala.  Kubát hlídal farářovu stodolu. AANANANAANANAN

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace SOUKAL, Josef. Čítanka 9. 2. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2005. ISBN 8072351974. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Werich http://www.supraphon.cz/cs/umelci/?item=12 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1606


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL."

Podobné prezentace


Reklamy Google