Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa."— Transkript prezentace:

1 VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa směs televize pohovka směs rostlina smrt barva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 16 Skloňování - podstatná jména rod ženský (řekni si jedna... a ukaž si zájmenem TA) rod ženský žena, -y růže, -e píseň, -ě kost, -i Určení vzoru: podstatné jméno si řekni v 1. a 2. pádě, podle zakončení poznáš, k jakému vzoru patří Číslo – jednotné - množné Pád 1.p. - kdo, co 2.p. - koho, čeho 3.p. - komu, čemu 4.p. - koho, co 5.p. - oslovujeme, voláme 6.p. - o kom, o čem 7.p. - s kým, s čím JAK NA TO Doplň i/y Hus_ mávají křídly. Na návs_ si hrají děti. Staří lidé chodí o hol_. Na tabul_ píšeme barevnými křídami. Někdy svítíme lampam_. Chybam_ se člověk učí. Rádi se zabýváme ručními pracem_. Koláče dáme do troub_. Žížal_ žijí v zem_. Pojedu do České Líp_. U rybníka jsme pozorovali žáb_. Jan Žižka zemřel u Přibyslav_. Z Vltav_ teče voda do Labe. Jsi zašpiněný od barv_. Jídlo bez sol_ není chutné. Do škol_ chodíme včas. Ze slám_ zhotovíme rohožku. Husité se vrátili z vítězné bitv_. U chalup_ rostou modré chrp_. Rád sbírám houb_. Namaluj čtyři podstatná jména, která se skloňují podle vzorů podstatných jmen rodu ženského

3 25 ŽENA PÁD jednotné č.množné č. 1.1. ženaženy 2 žen 3. ženěženám 4. ženuženy 5. ženoženy 6.6. ženěženách 7.7. ženouženami mísa, květina, kniha, šlehačka, váza, moucha, tužka KOST PÁD jednotné č.množné č. 1.1. kostkosti 2 kostí 3. kostikostem 4. kostkosti 5. kosti 6.6. kostech 7.7. kostíkostmi ves, lež, pěst, pověst, zlost, obuv, sůl, směs Doplň i/y Kuchař vložil pekáč do troub_. Na pasece tančí lesní víl_. Hvězd_ jasně svítily na nočním nebi. Dej pozor na nebezpečné vos_. Ozývalo se houkání sov_. Okolní louk_ hýří barvami. Cenné věci jsme uložili do truhl_. Doplň i/y Kvalitní nože se vyrábějí z ocel_. Teta leštila nádobí z mosaz_. Jeli jsme na kole do Břeclav_. Na okraji vs_ rostou topoly. Zlost_ nedávej volný průchod. Viděla jsem různé směs_.

4 RŮŽEPÍSEŇ 34 PÁD jednotné č. množné č. 1.1. růže 2 růží 3. růžirůžím 4. růžirůže 5. růže 6.6. růžirůžích 7.7. růžírůžemi poklice, kůže, sklenice, čarodějnice, brokolice, čepice, brokovnice, televize PÁD jednotné č.množné č. 1.1. píseňpísně 2 písní 3. písnipísním 4. píseňpísně 5. písnipísně 6.6. písnipísních 7.7. písnípísněmi větev, mrkev, skříň, pánev, láhev, petržel, postel, kázeň Doplň i/y Ve škole píšeme na tabul_. Maminka krájela cibul_. Nedívej se dlouho na televiz_. Komín je plný saz_. Strmé skály ční nad hlubokou rokl_. Sejdeme se za chvíl_. Doplň i/y Na pláž_ byly kamínky. Líný Honza ležel na pec_. Krtci si dělají chodbičky v zem_. Kompot s broskvem_ byl výborný. Voda v láhv_ byla teplá. Skřivan pípal na větv_.

5 Obrázek [online] [cit. 2010-11-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek kosti – Dušan Goš


Stáhnout ppt "VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD ŽENSKÝ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor ves květina větev kniha čepice vařečka konev poklice sůl kuchařka lampa."

Podobné prezentace


Reklamy Google