Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

2 ANOTACE: Prezentace vede k vymezení pojmu encyklopedie a k seznámení s některými díly. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Umí charakterizovat encyklopedii a uvede příklady. KLÍČOVÁ SLOVA: Otto, Diderot, J.A. Komenský, B. Říha, Edice Oko, Objektiv, Atlásky, DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Výklad CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

3 Encyklopedie je zpravidla objemné dílo, které se pokouší blíže představit lidské poznání týkající se jednoho, více, anebo všech oborů. Encyklopedii lze definovat pomocí čtyř základních vlastností: předmětu účelu metody členění procesu vzniku

4 Encyklopedie mohou být obecné; ty obsahují hesla z různých oborů (Ottův slovník naučný, Encyclopaedia Britannica apod.), nebo se mohou specializovat na určitý obor či okruh hesel (slovníky), či na určitou zeměpisnou nebo kulturní oblast (např. o určité zemi apod.).Ottův slovník naučný Encyclopaedia Britannica Encyklopedická díla mají za cíl přinést důležité informace z určitého oboru, liší se podrobností a záběrem.

5 Existují dva způsoby encyklopedií - řazené abecedně nebo podle kategorií. Encyklopedická díla se také liší ve volbě autorů a editorů, způsobu shromažďování, ověřování a sepisování jednotlivých hesel. Autoři mohou být odborníky v daných oborech, jiné moderní encyklopedie jsou tvořeny a ověřovány širším okruhem autorů. Na rozdíl od slovníku, který přináší pouhou definici hesla, se encyklopedie snaží přiblížit předmět hlouběji a podrobněji - dostatečné informace jsou doplněné o ilustrace, mapy, přehledy, grafy apod.

6 Idea encyklopedie pochází ze starého Řecka. Od 17. století se rozvíjely vědy a vznikaly první novodobé encyklopedie. Jejich cílem bylo shrnout dosavadní lidské vědění a podat celkový obraz úsilí lidského ducha. První velkou encyklopedií byla Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel, vydávaná v letech 1751-1772, jež byla sestavena Denisem Diderotem.

7 Za předchůdce encyklopedie se dá považovat učebnice, sepsaná českým pedagogem Janem Ámosem Komenským Orbis pictus. Poprvé vydána r. 1658. Je opatřena množstvím ilustrací, tak aby byla pro děti poutavá. Týkala se biologie (živé i neživé přírody), teologie a člověka, tedy základů společenských věd.

8 Dětské encyklopedie se s tématem vypořádávají jinak než všeobecné encyklopedie či odborné slovníky. Svojí úpravou a obsahem přispívají k mentální, etické a estetické výchově čtenářů a jsou jim uzpůsobeny. Počátky - 50. a 60. léta Bohumil Říha, Dětská encyklopedie (1959)

9 70. a 80. léta V nakladatelství Albatros vycházejí encyklopedie ve dvou základních edicích Oko a Objektiv, v nakladatelství Mladé letá v edicích Delfín a Atlásky …

10 a další knihy z Albatrosu.

11 V současnosti jsou encyklopedie velmi populární. Jejich nabídka je rozmanitá např. ZEMĚPIS

12 VŠEOBECNÉ ENCYKLOPEDIE

13 TECHNIKA A VYNÁLEZY

14 DĚJINY

15 PŘÍRODA

16 VESMÍR

17 LIDSKÉ TĚLO DINOSAUŘI

18 A RŮZNÉ DALŠÍ …

19 Použité zdroje:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Encyklopedie  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prirucni_slovnik_naucny,_encyclopedia_in_Cz ech_language.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ENC_1-NA5_600px.jpeg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orbis-pictus-028.jpg?uselang=cs  vlastní fotografie  Říha,B.: Dětská encyklopedie  Pilka,J.: Kudy chodí hudba  Bauer,J.: Člověk a les  Andodi,L., Švec,J.:  Škňouřilovi,E. a R.: Hlavní města světa  Kleczek,J.: Naše souhvězdí  Lukešová,M., Říha,B.: Velká obrázková knížka pro malé děti  Škodovi,H. a E.,Kubašta,V.: Už vím proč  Škodovi,H. a E.,Kubašta,V.: Zákulisí velkoměsta  Augusta,P.,Honzák,F.: Naše vlast  Kolektiv.: Rozum do kapsy

20  Kolektiv.: Dětská encyklopedie do kapsy  Kolektiv.: Encyklopedie otázek a odpovědí  Kolektiv.: Jak? Proč?  Kolektiv.: Otázky a odpovědi  Kolektiv.: Víš o tom?  Kolektiv.: Velká kniha o velkých strojích  Kolektiv.: nejvýznamnější postavy v historii světa  Čornej,P., Lockerová,J., Majer,P.: Panovnící českých zemí  Kolektiv.: Putování přírodou  Kolektiv.: Ilustrovaný průvodce Příroda  Kolektiv.: Obrazová encyklopedie Zvířata  Kolektiv.: Slunce a planety  Kolektiv.: Vesmír  Kolektiv.: Lidské tělo  Kolektiv.: Dinosauři  Kolektiv.: Encyklopedie ručních prací  [cit. 2013-03-07].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130."

Podobné prezentace


Reklamy Google