Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA: SOUSEDNÍ STÁTY ČR - NĚMECKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3551

2 Anotace Prezentace je určena žákům 5. ročníku. Slouží k získání nových poznatků na téma Místo, kde žijeme – sousední státy ČR – Německo. Žáci současně pracují s příruční vlastivědnou mapou. Klíčová slova: Německo- Spolková republika, povrch, vodstvo, města, zemědělství, průmysl.

3 Spolková republika Německo (Německo) Berlín

4 V Německu žije přes 80 milionů obyvatel. Je to 2. nejlidnatější země Evropy. Tento stát je významným členem NATO a EU. Víš, jaké mezinárodní organizace se skrývají pod těmito zkratkami? Které z nich patří tato vlajka? V Německu se platí eurem.

5 Povrch Jaký povrch převládá na severu Německa? a)nížinný b)hornatý Tento povrch umožnil budování říčních průplavů. Průplavy propojující německé řeky, vytvářejí delší cestu pro říční dopravu.

6 Na jihu země najdeme nejvyšší pohoří Evropské unie – Alpy.

7 Vodstvo Najdeš na mapě 3 nejvodnatější řeky Německa? Jsou to: Labe, Rýn, Dunaj Labe Rýn

8 Města Hlavním městem je Berlín (je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí Německa). Na řece Labi leží významné město Drážďany, ve kterém najdeme proslulou galerii.

9 Dalším městem na Labi je Hamburk – největší německý přístav. Dalším městem na Labi je Hamburk – největší německý přístav.

10 Ve Frankfurtu nad Mohanem najdeme největší letiště v zemi. V jakém dalším německém městě je letiště? Mnichov

11 Z historie Na konci druhé světové války bylo Německo rozděleno na dva státy: „východní“ „západní“ Válka probíhala v letech 1939 – 1945, víš, jaké je to století? V roce 1990 se tyto státy spojily v jeden velký stát – NĚMECKO.

12 Zemědělství Zemědělci pěstují chmel, brambory, obiloviny, ovoce, zeleninu. V údolí Rýna se daří vinné révě. Řada potravin se však musí do Německa dovážet.

13 Průmysl Německo je hospodářsky nejsilnějším evropským státem. Z nerostných surovin se zde těží hnědé a černé uhlí a draselné soli.

14 Německo je proslulé výrobou dopravních prostředků ( auta, lodě, letadla ). Rozvinutý je zde také chemický průmysl. Rozšířená výroba piva.

15 Zopakuj si S jakými státy Německo sousedí? (Polsko, ČR, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Lucembursko, Belgie, Nizozemsko, Dánsko) Má více obyvatel Praha nebo Berlín? Která města považuješ za důležitá z hlediska dopravy? (Mnichov, Hamburk, Frankfurt nad Mohanem…) Pokus se na mapě najít nejvyšší německou horu, kolik měří? (Zugspitze, 2962 m n. m.)

16 Chválím Tě. Jsi šikula.

17 Citace http://absolventi.gymcheb.cz/2010/pesimli/povrch.html http://www.statnivlajky.cz/data/flags/ultra/de.png http://www.slantour.cz/foto/full/2394-berlin.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Lilienstein_and_Elbe_river_from_Koenigstein_Saxony.jpg http://www.travel2002.cz/_pics/mosela-a-ryn-2.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/DD-canaletto-blick.jpg http://www.enemecko.cz/wp-content/uploads/2010/01/Nocni-Hamburg.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Hauptwache_Frankfurt_am_Main.jpg http://www.penzion-sport.com/images/winter/original/pic_13.jpg http://www.alkoholweb.cz/wp-content/gallery/pivo/chmel.jpg http://www.chb-brambory.cz/Materialy/osatkabram.jpg http://ekozahrady.com/jedly_les21.jpg http://www.slantour.cz/foto/full/3209-berlin.jpg http://prodej-uhli.uhloterm.cz/images/uhli/122-orech-2.jpg http://www.mercedes- benz.cz/content/media_library/hq/hq_mpc_reference_site/passenger_cars_ng/new_cars/models/e- class/_c207/model_navigation_library/mercedes-benz_e-class_c207_model_navigation_960x298_03- 2013_jpg.object-Single-MEDIA.tmp/mercedes-benz_e-class_c207_model_navigation_960x298_03-2013.jpghttp://www.mercedes- benz.cz/content/media_library/hq/hq_mpc_reference_site/passenger_cars_ng/new_cars/models/e- class/_c207/model_navigation_library/mercedes-benz_e-class_c207_model_navigation_960x298_03- 2013_jpg.object-Single-MEDIA.tmp/mercedes-benz_e-class_c207_model_navigation_960x298_03-2013.jpg http://www.visitceskebudejovice.cz/img/cb-pivo/pivo-5.jpg http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/images/flag_yellow_low.jpg Prof. PhDr. P. Chalupa, CSc., Mgr. V. Štiková, učebnice VLASTIVĚDA 5, Česká republika jako součást Evropy, Nová škola 2007


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:"

Podobné prezentace


Reklamy Google