Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 28.9.2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 28.9.2016."— Transkript prezentace:

1 Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 28.9.2016

2 Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 28.9.2016 Práce s buzolou OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-012

3 28.9.2016 Buzola:  Buzola (také busola) je jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. První buzolu sestrojil český vynálezce Josef Ressel.

4 28.9.2016  Jejím základem je magnetická střelka ukazující k severnímu magnetickému pólu. To ostatní kolem ní slouží k pohodlnějšímu a přesnějšímu měření azimutů. Na otočné stupnici jsou světové strany označeny cizojazyčně (N – sever, S – jih, E – východ, W – západ).

5 28.9.2016 Orientace mapy Na mapu se přiloží buzola tak, aby mřížka mapy (směr sever - jih) byla rovnoběžná s dlouhým okrajem buzoly. Značka severu na otočném kotouči se nastaví proti pevnému ukazateli (šipce) buzoly. Pak se otáčí mapou i s buzolou, dokud střelka neukazuje na označení severu („N“) na stupnici.

6 28.9.2016 Azimut bodu v terénu Buzolu nasměrujeme k měřenému bodu průzorem. Otočným kotoučem otočíme tak, aby střelka byla rovnoběžně s ryskami kotouče. Pomáháme si při tom zrcátkem. Pevný ukazatel buzoly ukazuje na stupnici otočného kotouče hodnotu azimutu. Azimut na mapě Mapa nemusí být zorientována. Buzola se na mapu přiloží tak, aby dlouhý okraj spojoval výchozí místo s cílem. Otočný kotouč na buzole se natočí tak, aby se rysky kotouče shodovaly s mřížkou na mapě, a sever na otočném kotouči mířil na sever na mapě. Pevný ukazatel buzoly ukazuje na stupnici otočného kotouče hodnotu azimutu.

7 28.9.2016 Pochod podle azimutu Na mapě si změříme azimut k cíli. Kotouč buzoly ponecháme po celou dobu pochodu nastaven na změřený úhel. Nastavená buzola se vezme do ruky. Celou buzolou se otáčí tak, aby střelka byla rovnoběžná s ryskami kotouče. Jakmile se tam nastaví, podélná osa buzoly a průzor ukazuje k cíli. Ve směru průzoru si najdeme tzv. dílčí cíl, a dojdeme k němu. Od něj opět nastavenou buzolou určíme další dílčí cíl. A tak až do hlavního cíle. Je-li hustá mlha a dílčí cíle nejsou vidět, můžeme kráčet a přitom neustále sledovat buzolu a dbát na to, aby se střelka stále udržovala rovnoběžná s ryskami kotouče a musíme hlídat to, aby buzola byla vodorovně se zemí.

8 28.9.2016 Azimutový závod Hlídky musí proběhnout co nejrychleji neznačenou trati v délce 1-2 km. Jednotlivé postupné cíle jsou udány azimutem a vzdáleností (např. 1200, 90 m). Délka jednotlivých azimutových úseků by ne- měla přesáhnout 200 m. Pro závod je vhodný mírně členitý terén vzrostlého lesa. Obvykle zařazujeme 10-20 kontrol. Na konci každého azimutového úseku je terč s udáním dalšího azimutového úseku a razítko nebo per- forační kleště, kterými si hlídka zaznamenává projití úseku do startovní legitimace. Hlídka je vybavena startovní legitimací a busolou. Vítězí ta hlídka, která proběhne trať za nejkratší čas a má zaznamenány všechny kontroly. Vynechání některé z kontrol znamená diskvali- fikaci.

9 28.9.2016 Zdroje:  http://www.17oddil.wz.cz/skautske_znalosti/ http://www.17oddil.wz.cz/skautske_znalosti/  www.teepek.cz/.../ www.teepek.cz/.../  http://www.tabi.cz/new_stranky/src/buzola.ht m http://www.tabi.cz/new_stranky/src/buzola.ht m  http://www.zoubek.cz/homepage/hry/tom.htm l http://www.zoubek.cz/homepage/hry/tom.htm l


Stáhnout ppt "Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 28.9.2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google