Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA"— Transkript prezentace:

1 4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA Poloha naší obce v krajině Kolem obce bývají pole, louky, lesy, někde je rybník, jinde teče řeka nebo potok. Krajinou vede dálnice a různě široké silnice a železniční tratě. Krajina je někdy téměř rovná, jindy je zvlněná nebo hornatá. Nejen obce, jejich části a ulice, ale i části přírody – les, řeka, rybník, kopec – mají většinou svá jména. Jména velkých měst, vysokých pohoří, dlouhých řek nebo velkých rybníků zná mnoho lidí. Jména malých obcí, potůčků, rybníčků znají jen ti, kdo bydlí blízko. Polohu obce v krajině můžeme nejlépe pozorovat z vyvýšeného místa – z vrcholu kopce, z rozhledny nebo věže. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

2 Víš, jak vypadají sluneční hodiny? Popiš je spolužákům.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.2 Co už víš? Když svítí slunce, ukazují se za všemi věcmi stíny. Stín mají zvířata, stromy, domy i lidé. Jistě jste si všimli, že v různou denní dobu je stín různě dlouhý. Ráno jsou stíny dlouhé, v poledne jsou stíny kratší a k večeru se opět prodlužují. Víš, jak vypadají sluneční hodiny? Popiš je spolužákům. V poledne slunce svítí přibližně od jihu a stíny směřují k severu. Když si v poledne stoupneš zády ke slunci a budeš se dívat ve směru svého stínu, budeš mít před sebou sever, za sebou jih. Pokud upažíš, budeš pravou rukou ukazovat k východu a levou rukou k západu.

3 4.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? V krajině nebo na mapě se orientujeme podle světových stran. Světové strany určíme nejpřesněji podle kompasu, buzoly nebo podle GPS [dží pí es].                                         Kompas – přístroj, který určuje světové strany. Buzola – jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. GPS – elektronický navigační systém, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů.

4 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět klem nás 4.4 Co si řekneme nového? Mapa – zmenšené zakreslení krajiny na Zemi, můžeme ji označit za model reálného světa. Výrazné orientační body v krajině jsou na mapě znázorněny různými mapovými značkami. Podle mapových značek se můžeme snadno zorientovat v krajině. Určení směru cesty s mapou bez kompasu: Určete cílové místo a své výchozí stanoviště. Vyhledejte dva výrazné orientační body, které jsou na mapě zakresleny (např. kostel, kopec). Mapu natočte, aby tyto body směřovaly ke skutečným bodům v krajině. Určete směr cesty. Určení směru cesty s mapou a kompasem: Určete si cíl. Na mapě vyhledejte své stanoviště. Podle kompasu určete sever a mapu natočte horním okrajem k severu. Podle mapy nyní snadno určíte směr cesty.

5 4.5 Procvičení a příklady 1. Procvič si světové strany.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.5 Procvičení a příklady 1. Procvič si světové strany. 2. Zkus složit mapu České republiky. 3. Udělejte si se třídou výlet na rozhlednu Sokolí vrch, kde budete mít krásný výhled na celé město Děčín. 4. Jaká je krajina v okolí Děčína? Vyprávěj, co se ti v ní nejvíce líbí? 5. Vede Děčínem nebo jejím okolím turistická cesta? Jak je značena? Kam vede? 6. Podle čeho určujeme světové strany? Znáš způsoby určování v přírodě?

6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.6 Turistické trasy V krajině jsou označeny i turistické trasy, které vedou k zajímavým a významným místům. Turistické značky bývají nakresleny na stromech v lese, na kamenech, telegrafních sloupech, na zdech domů... Názvy míst a směr bývají na ukazatelích jako je tomu na obrázku.

7 4.7 A map, cardinal points, landscape
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.7 A map, cardinal points, landscape map – mapa landscape – krajina compass - kompas orienteering compass – buzola Global Positioning System -elektronický navigační systém cardinal points – světové strany orientation – orientace north – sever south – jih west – západ east – východ

8 4.8 Test znalostí 1. Podle čeho určujeme světové strany?
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 4.8 Test znalostí 1. Podle čeho určujeme světové strany? a/ podle toho, v jakém jsme městě b/ podle toho, jak mám velký hlad c/ podle kompasu nebo buzoly d/ podle rozvrhu hodin ve škole 3. Jak nazýváme zmenšené zakreslení krajiny na Zemi? a/ mapa b/ turistická značka c/ navigace d/ orientační bod 2. Jaké máme hlavní světové strany? a/ sever, jih, východ, záchod b/ ráno, poledne, odpoledne, večer c/ jaro, léto, podzim, zima d/ sever, jih, východ, západ 4. Z kterého místa můžeš nejlépe pozorovat krajinu? a/ z vyvýšeného (např. z vrcholu kopce) b/ z centra města c/ z domova d/ u televize Správné odpovědi: c d a Test na známku

9 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.9 Použité zdroje, citace - slide č. 5 - slide č. 5 - slide č. 6 - slide č. 4 - slide č. 3, 5 Prvouka pro 3. ročník základní školy, Fortuna – str. 12, 13 – slide č. 1,2 Já a můj svět – prvouka pro 3. ročník, Nová škola – str. 19 – slide č. 4 - slide č. 7 - slide č. 7 - slide č. 6 Obrázky z databáze klipart

10 4.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 – 12/2011 Ročník
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 – 12/2011 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Světové strany, mapa, krajina Anotace Prezentace popisující učivo o krajině, světových stranách, orientaci v krajině a na mapě.


Stáhnout ppt "4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA"

Podobné prezentace


Reklamy Google