Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení dalekohledů a postup při čištění Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení dalekohledů a postup při čištění Název."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení dalekohledů a postup při čištění Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Nastavení dalekohledů Individuální nastavení dalekohledů podle očí uživatele je velmi důležité. Nesprávné nastavení je častou příčinou nespokojenosti zákazníků, stížností a reklamací. Jedná se v podstatě o správné využití funkce, kterou většina dalekohledů nabízí – vyrovnání rozdílu levého a pravého oka uživatele, tzv. vyrovnání dioptrií.

5 Nastavení dalekohledů Takřka u všech výrobců je tato funkce umístěna na pravém tubusu – u dalekohledů s klasickým porro systémem hranolů na pravém okuláru, u moderních dalekohledů se střechovými hranoly je ovládání umístěno na centrálním ostřícím kolečku, ale vlastní nastavení probíhá v pravém tubusu. Správný postup je pak následující :

6 Nastavení dalekohledů 1.Vybereme si drobný kontrastní předmět ( list, jehličí, větvičku ) na 20 – 30m. Zavřeme pravé oko ( nebo zakryjeme pravý objektiv ) a dalekohled co nejlépe zaostříme na předmět. 2.Necháme chvíli oči odpočinout, pak zavřeme levé oko ( nebo zakryjeme levý objektiv ) a doladíme dalekohled pomocí ovládání korekce dioptrií. 3.Nastavení zaaretujeme a máme dalekohled nastaven v obou tubusech pro naše oči.

7 Nastavení dalekohledů Pokud uživatel používá při pozorování brýle nemusí většinou uvedený postup provádět, protože případný rozdíl očí má vykompenzován čočkami brýlí a nastavení pak zůstává na nule. Krok na ovládacím kolečku je většinou po ¼ nebo 1/3 dioptrie, takže menší rozdíly možná ani nezaregistrujeme, nicméně je vhodné toto nastavení vyzkoušet. Většina dalekohledů umožňuje rozsah nastavení ± 3 dpt.

8 Postup při čištění Mezi nejcitlivější části dalekohledu patří vnější strany čoček okuláru a objektivu. Usazuje se na nich prach, mastnota, nikotin a jiné nečistoty, které mohou značně ovlivňovat kvalitu vidění. Největší nepřítel čoček je prach, každá nejjemnější částečka, která se volně pohybuje vzduchem. Často není prach na čočkách ani znatelný. Minerální prach se skládá z drsných, tvrdých malých krystalů o velikosti cca 5 setin mm.

9 Postup při čištění Nesprávné čištění může vést k poškození nebo zničení antireflexních vrstev na čočkách. Abychom si udělali představu o velikosti jednotlivých nečistot ukazuje nám následující obrázek jejich srovnání. Srovnání tloušťky antireflexní vrstvy a možných nečistot ( zvětšeno 1300 x)

10 Postup při čištění antireflexní vrstva SWARODUR® se skládá ze 4 vrstev, které mají dohromady tloušťku 250 nanometrů. Proto se na obrázku jeví jenom jako silná ryska. otisk prstu vytváří mastný povlak na kterém nečistoty velmi dobře drží zrnko prachu je menší než průměr lidského vlasu, proto je pro nás mnohdy nepostřehnutelné.

11 Postup při čištění prvním krokem musí tedy být jemné odstranění zrnek prachu – ideální způsob je jemným štětečkem. U špičkové vodotěsné optiky se nemusíme bát odstranit tyto nečistoty pomalu tekoucím proudem vody nebo se je přinejmenším pokusíme „odfouknout“ ( existují různé způsoby pomocí balónků apod. ). poté vlhké čočky očistíme čistým ( nejlépe speciálním čistícím ) hadříkem. Pozor : Nikdy neleštit suché čočky !!!

12 Postup při čištění pro navlhčení čoček jsou samozřejmě ideální čistící přípravky pro optiku určené, ale v praxi stačí přinejmenším na čočky dýchnout aby se orosily. Čistící přípravky pro čištění skel ( ani technický líh ) nejsou příliš vhodné, protože obsahují příměsi, které na čočkách zůstanou. Ve výrobě se pro čištění používá technický éter, jelikož nemá žádné příměsi a beze zbytků se odpaří. Speciální roztoky nabízí dnes i výrobci špičkové optiky, nebo je možno je pořídit ve prodejnách fotoaparátů.

13 Postup při čištění Všeobecně je „čištění“ nebo otírání čoček prsty nebo použitým kapesníkem pro povrch čoček „smrtelné“. Při takovém zacházení je prach na povrchu čoček jen rozetřen a zanechává šmouhy, které se s delší dobou čištění zvýrazňují a výrazně snižují kvalitu obrazu.

14 Postup při čištění Antireflexní vrstvy nejsou odolné proti tvrdým krystalům prachu, které způsobí neopravitelné škrábance na čočkách. Nejlepší je k lovecké optice mít u sebe čistící hadřík na čočky a vlhké čočky jím lehce osušit. Pozor: Nikdy neotírat plochy čoček bez předchozího očištění od prachu !!!

15 Postup při čištění Ideálním řešením při čištění optiky je používání originálních čistících sad nabízených výrobci. Na obrázku je sada Cleaning Set od firmy Swarovski Optik ( Obsahuje štěteček na odstranění prachu, lahvičku s čistícím roztokem, pratelný optický hadřík a pro rychlé použití několik vlhkých čistících ubrousků. Vše je uloženo v praktickém opaskovém pouzdře ).

16 Postup při čištění Důsledky špatného zacházení a ošetřování jsou znatelné na následujícím příkladu jednoho dalekohledu, který byl zaslán do firmy s poukazem na zhoršenou kvalitu obrazu. Většinou jsou přístroje zašpiněny, což odpovídá lovecké praxi, případně mají obvyklé stopy používání. Po čištění byly změřeny následující rozdíly:

17 Postup při čištění TABULKA V původním Po stavu čištění Propustnost světla 77 % 86 % Podíl falešného světla 6 % 1 %

18 Postup při čištění Při podílu falešného světla do 6 % je kontrast v dalekohledu zmenšen asi o 12 %. Zmenšená propustnost světla a zvýšený podíl falešného světla v tomto uspořádání snižují výrazně kvalitu obrazu. Pod falešným světlem je rozuměno rozptýlené světlo, které překrývá reálný obraz. Na tomto příkladu je zřetelné, že vysoce kvalitní optika se neobejde bez odpovídající péče. Ještě zřetelnější je účinek nikotinu na venkovní povrch čoček – následující příklad:

19 Postup při čištění Pokud se vyfoukne hustý dým z cigarety na objektiv a okulár, zvýší se podíl falešného světla z 1,7 % na 25 %, zároveň se redukuje propustnost světla o 20 % a při tom se výrazně zesiluje barevný nádech. Mazlavý povlak se s normálními čisticími metodami odstraňuje velmi špatně a za normálních světelných podmínek je špatně rozeznatelný.

20 Postup při čištění Na obrázku je znázorněn okulár dalekohledu EL 10 x 42, který zákazník obvykle čistil a poté reklamoval nedostatečnou kvalitu obrazu. Až po intenzivním očištění je vidět znatelný rozdíl mezi nedostatečně vyčištěnou a správně vyčištěnou plochou okuláru. V levé části okuláru je ještě pro srovnání ponechaný mazlavý povlak, který znázorňuje výrazně celou situaci a dokazuje nutnou optimální péči o čočky v lovecké praxi.

21 Postup při čištění Dalekohled s pouzdrem Nečištěná zóna Čištěná zóna

22 Kontrolní otázky a)Popište postup nastavení dalekohledů b)Jak bychom měli správně postupovat při čištění optiky

23 Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení dalekohledů a postup při čištění Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google