Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici."— Transkript prezentace:

1 AFRICKÝ TANEC A HUDBA

2 TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici staly, či emocí, které měl člověk potřebu sdílet s ostatními. V Africe někteří lidé dokonce tvrdí, že tanec vznikl dříve než mluvené slovo. Prvky konkrétních činností a pocitů si tradiční tanec uchovává dodnes. Pohyby v africkém tanci jsou velmi zemité a přirozené. Ve spojení s živou hudbou afrických bubnů přivádí člověka ke skutečnému fyzickému i psychickému uvolnění a rozproudění energie v celém těle.

3

4 HUDBA V užším smyslu lidová hudba černých obyvatel Afriky. Je velmi těsně spojena s životními a pracovními úkony obyvatel a s kultovními obřady. Je záležitostí vždy celého kolektivu, je jí připisována magická moc. K charakteristickým znakům africké hudby patří krátké melodicko-rytmické fráze které jsou opakovány. Profesionální africké hudební umění se rozvíjí jako výsledek národně osvobozeneckého boje, středisky rozvoje jsou zvláště Ghana, Nigérie, Senegal.

5

6 HUDEBNÍ NÁSTROJE Jsou vyráběny zvláště z kmenů stromů, bambusu, slonoviny, zvířecích kůží a plodů některých tropických tykvovitých rostlin Převažují nástroje bicí (bubny, chřestítka, rolničky, zvony) Z dechových jsou zastoupeny různé druhy příčných fléten a píšťal, dále jednoduché trubky a rohy. Často se uplatňují i strunné drnkací nástroje.

7

8 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici."

Podobné prezentace


Reklamy Google