Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Rakousko-Uhersko byl státní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Rakousko-Uhersko byl státní."— Transkript prezentace:

1 Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová

2 Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Toto období bylo na hudbu velice bohaté a různorodé. Toto období bylo na hudbu velice bohaté a různorodé. Dále se rozvíjí tvorba oper, symfonických skladeb, je oblíbená hudba taneční (valčík, polka). Dále se rozvíjí tvorba oper, symfonických skladeb, je oblíbená hudba taneční (valčík, polka).

3 Valčík Je standardní společenský tanec, který vznikl již koncem 18. století. Je standardní společenský tanec, který vznikl již koncem 18. století. Je to tanec párový, je prvním tancem, který se směl tancovat v těsném uzavřeném držení (tělo na tělo). Je to tanec párový, je prvním tancem, který se směl tancovat v těsném uzavřeném držení (tělo na tělo). Byl to tanec, který nesměl chybět na žádné zábavě vyšší společnosti. Byl to tanec, který nesměl chybět na žádné zábavě vyšší společnosti. Mezi nejvýznamnější skladatele valčíků patří Johann Strauß. Mezi nejvýznamnější skladatele valčíků patří Johann Strauß.

4 Polka Je tanec původně pocházející z naší země, o jeho původě koluje mnoho legend. Je tanec původně pocházející z naší země, o jeho původě koluje mnoho legend. Je to tanec, párový, rytmický, patří mezi tzv. kolové tance (pár se otáčí kolem jedné osy). Je to tanec, párový, rytmický, patří mezi tzv. kolové tance (pár se otáčí kolem jedné osy). Byla oblíbená zejména u prostého lidu. Byla oblíbená zejména u prostého lidu. Mezi skladatele uchvácené polkou patřil především B. Smetana. Mezi skladatele uchvácené polkou patřil především B. Smetana.

5 Hudební ukázky: Valčík Valčík Valčík J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji B. Smetana: Prodaná nevěsta(polka) B. Smetana: Prodaná nevěsta(polka)Prodaná nevěstaProdaná nevěsta


Stáhnout ppt "Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Rakousko-Uhersko byl státní."

Podobné prezentace


Reklamy Google