Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Klíčové otázky Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Poslední Přemyslovci Vyhledejte v učebnici kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. – najděte a poznamenejte si pro každého z králů jednu skutečnost, kterou je možné považovat za úspěch jeho vlády – pokuste se v textu vyhledat důvody poměrně velkého zájmu o českou korunu po smrti Václava III. (co mohly přinést české země uchazečům?) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Královské sliby Pracujte s textem tzv. Inauguračního diplomu Jana Lucemburského. V tomto dokumentu se do určité míry odráží to, co od krále očekával jeho lid, to jaký měl král být. Poslední sloupec (shrnutí v jedné větě) si zapište do sešitu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 O výběru panovníka v českých zemích rozhodovali především zemská šlechta méně měšťané (stříbrem zbohatlí a ctižádostiví) volbu ovlivňovali také církevní hodnostáři: arcibiskup, biskupové a opati vlivných klášterů Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Kdo (ne)mohl být českým králem? Kandidát musel pocházet z některé z evropských vládnoucích dynastií, domácí šlechta podle středověkých společenských pravidel nebyla určena k vládnutí. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Promyslete kritéria hodnocení vystoupení jednotlivých kandidátů podle svých rolí (šlechta, měšťané, atd.) Připravte tři doplňující otázky, na které se jich zeptáte. Připravte krátkou (1 min) prezentaci o své osobě... Uveďte tři důvody, proč je právě Váš kandidát ten nejvhodnější. Uveďte dvě podmínky, za kterých jste ochotni stát se českým panovníkem. Volitelé (šlechta, měšťané a církev)Kandidáti a jejich poradci

8 Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Kritéria by měla být jasně dána, aby bylo během volby možno rychle přidělovat body. Doplňující otázky ať jsou chytré a nepřímé, aby z nich bylo možno zjistit co nejvíce informací o uchazeči. Vsadíte na sílu a pevnou ruku, na diplomacii a bohatství, nebo na vzdělanost a víru? Budete důvěřovat městům, nebo šlechtě? Nezapomeňte na církev! Neslibujte mnoho ani málo... Volitelé (šlechta, měšťané a církev)Kandidáti a jejich poradci

9 Jak to tehdy ve skutečnosti bylo? Kteří kandidáti se ucházeli o český trůn po roce 1306? Kdo nastoupil na uvolněný český trůn v roce 1310? Z jaké byl dynastie/země? Jak dlouho zůstala tato dynastie na českém trůně? Která očekávání svou vládou naplnil a která ne? Pracujte s textem v učebnici na s. 51-52. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Klíčové otázky REKAPITULACE Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 zdroje ČECHURA, J. & kol.: Dějepis. Středověk a raný novověk. 2. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN: 80-7235-275-X. s. 38-52. Tato aktivita využívá materiálu Královské sliby Jana Lucemburského publikovaného na WWW: http://dum.rvp.cz/materialy/kralovske-sliby-jana-lucemburskeho.htmlhttp://dum.rvp.cz/materialy/kralovske-sliby-jana-lucemburskeho.html obrázek v úvodním snímku je klipartem aplikace MS Word XP Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google