Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Klíčové otázky Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Poslední Přemyslovci Vyhledejte v učebnici kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. –najděte a poznamenejte si pro každého z králů jednu skutečnost, kterou je možné považovat za úspěch jeho vlády –pokuste se v textu vyhledat důvody poměrně velkého zájmu o českou korunu po smrti Václava III. (co mohly přinést české země uchazečům?) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Královské sliby Pracujte s textem tzv. Inauguračního diplomu Jana Lucemburského. V tomto dokumentu se do určité míry odráží to, co od krále očekával jeho lid, to jaký měl král být. Poslední sloupec (shrnutí v jedné větě) si zapište do sešitu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 O výběru panovníka v českých zemích rozhodovali především zemská šlechta méně měšťané (stříbrem zbohatlí a ctižádostiví) volbu ovlivňovali také církevní hodnostáři: arcibiskup, biskupové a opati vlivných klášterů Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Kdo (ne)mohl být českým králem? Kandidát musel pocházet z některé z evropských vládnoucích dynastií, domácí šlechta podle středověkých společenských pravidel nebyla určena k vládnutí. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Připravte krátkou (1 min) prezentaci o své osobě... Uveďte tři důvody, proč je právě Váš kandidát ten nejvhodnější. Uveďte dvě podmínky, za kterých jste ochotni stát se českým panovníkem. Promyslete kritéria hodnocení vystoupení jednotlivých kandidátů podle svých rolí (šlechta, měšťané, atd.) Připravte tři doplňující otázky, na které se jich zeptáte.

8 Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Vsadíte na sílu a pevnou ruku, na diplomacii a bohatství, nebo na vzdělanost a víru? Budete důvěřovat městům, nebo šlechtě? Nezapomeňte na církev! Neslibujte mnoho ani málo... Kritéria by měla být jasně dána, aby bylo během volby možno rychle přidělovat body. Doplňující otázky ať jsou chytré a nepřímé, aby z nich bylo možno zjistit co nejvíce informací o uchazeči.

9 Jak to tehdy ve skutečnosti bylo? Kteří kandidáti se ucházeli o český trůn po roce 1306? Kdo nastoupil na uvolněný český trůn v roce 1310? Z jaké byl dynastie/země? Jak dlouho zůstala tato dynastie na českém trůně? Která očekávání svou vládou naplnil a která ne? Pracujte s textem v učebnici na s. 51-52. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Klíčové otázky REKAPITULACE Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 zdroje ČECHURA, J. & kol.: Dějepis. Středověk a raný novověk. 2. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN: 80-7235-275-X. s. 38-52. Tato aktivita využívá materiálu Královské sliby Jana Lucemburského publikovaného na WWW: http://dum.rvp.cz/materialy/kralovske-sliby-jana- lucemburskeho.html http://dum.rvp.cz/materialy/kralovske-sliby-jana- lucemburskeho.html obrázek v úvodním snímku je klipartem aplikace MS Word XP Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google