Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče."— Transkript prezentace:

1 Vyjádření příčiny a důsledku

2 Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče šli do divadla. Děj druhé věty (se spojkou protože) vyjadřuje příčinu děje věty první. (Děj druhé věty se stal dříve než děj věty první.)

3 Důsledek (spojovací výrazy PROTO, A PROTO, A TEDY, A TAK) Petrovi rodiče šli do divadla, proto byl Petr sám doma. Jaký byl důsledek toho, že rodiče šli do divadla (co se stalo, protože rodiče šli do divadla)? Petr byl sám doma. Děj druhé věty (se spojkou proto) vyjadřuje následek děje věty první. (Děj druhé věty se odehrál až po ději věty první.)


Stáhnout ppt "Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče."

Podobné prezentace


Reklamy Google