Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník."— Transkript prezentace:

1 Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník

2 Co jsou peníze a k čemu slouží?  Citát na začátek: „Peníze jsou jako ježek: dají se snadněji chytit, než udržet.“  Peníze jsou všeobecně přijímané platidlo a slouží k nákupu či prodeji zboží.  Peníze vyjadřují cenu nějakého zboží, sdělují jakou hodnotu dané zboží má.  Peníze uchovávají hodnotu tzn. Že i po nějakém čase mají přibližně stejnou hodnotu.

3 Peníze dělíme na hotové a bezhotovostní  Hotové peníze jsou bankovky a mince  Bezhotovostní peníze jsou uloženy v bance a lze s nimi platit pomocí platebních karet, převodem z účtu na účet apod.

4 Historie peněz aneb čím se dříve platilo  Nejdříve se obchodovalo tzv. barterovým obchodem = výměnný obchod (nevýhody: pomalý, nepružný, nepraktický obchod); v současnosti se používá minimálně.  Pak se určilo nějaké zboží, které bylo platidlem (např. dobytek, drahé kovy v surovém stavu, plátno) – šlo za ně směnit všechno, měly danou svou hodnotu (nevýhody: špatně se rozdělují, špatně se přemísťují a stále je riziko, že je někdo nebude chtít)  Přechod na peníze (výhody: jsou trvanlivé, snadno dělitelné, snadno přenosné, uskladnitelné, bylo jich málo (už malé množství mělo velkou hodnotu)  nejdříve slitky zlata (ve 3. tisíciletí PNL)  od 7. stol. ražené mince v Evropě  18.stol. peníze papírové (ve Francii) –

5 České peníze  Zneužívání peněz je trestný čin (padělání, kopírování, ničení atd.) POZOR !!!!!!!!!  Správcem peněz je Česká národní banka (www.cnb.cz) www.cnb.cz  Zapiš si ochranné prvky českých bankovek, jak jsi je viděl v prezentaci.


Stáhnout ppt "Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google