Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_12_INOVACE_01.02.23, Havel Autor Mgr. Jan Křoustek Tematická oblast Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ Ročník 4. ročník Datum tvorby 18. 12. 2013 Anotace Materiál slouží k získání základních vědomostí o životě a tvorbě V. Havla. Metodický pokyn Studenti si během promítání prezentace dělají poznámky do svých sešitů.

2 Václav Havel (5. 10. 1936 – 18. 12. 2012)

3 Václav Havel  Dramatik, esejista, kritik komunistického režimu, politik  Byl devátým a posledním prezidentem Československa a prvním prezidentem České republiky

4 Václav Havel ŽIVOT  Narodil se v Praze ve známé intelektuálské a podnikatelské rodině Václava M. Havla. Jeho bratr je vědec Ivan M. Havel.  Po konci 2. sv. války navštěvoval elitní internátní školu v Poděbradech (např. s Milošem Formanem).  Kvůli svému původu měl v komunistickém Československu problém získat umístění na střední škole podle vlastní volby.  Nastoupil do učebního oboru jako chemický laborant, na střední škole studoval večerně, maturitu složil na gymnáziu v Praze v roce 1954.

5 Václav Havel ŽIVOT  Kvůli svému původu nebyl přijat na vysokou školu humanitního zaměření, a proto studoval na ČVUT (1955 – 1957). Odtud se později pokusil přestoupit na AMU, byl však odmítnut a nesměl se vrátit ani na ČVUT.  Po skončení základní vojenské služby (1957 – 1959) pracoval jako jevištní technik nejprve v Divadle ABC, později v Divadle Na zábradlí.

6 Václav Havel ŽIVOT  V roce 1964 se oženil s Olgou Šplíchalovou.  Dálkově studoval divadelní fakultu AMU, kterou absolvoval roku 1966, a posléze se stal dramaturgem v Divadle Na zábradlí.  Během Pražského jara se stal důležitou postavou liberálního křídla podporovatelů reforem.  V dubnu 1968 se stal předsedou Kruhu nezávislých spisovatelů a uveřejnil text, v němž požadoval ukončení mocenského monopolu KSČ a zavedení systému více politických stran.

7 Václav Havel ŽIVOT  Po potlačení Pražského jara musel opustit divadlo a jeho díla se v Československu přestala vydávat a hrát. V té době však již byl v zahraničí uznávaným autorem.  Organizoval nebo se podílel na mnoha akcích proti komunistickému režimu, např: petice Deset bodů, občanská iniciativa za dodržování lidských práv Charta 77, v roce 1975 založil samizdatovou ediční řadu Edice Expedice. Charta 77 je volné, neformální a otevřené společenství lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování občanských a lidských práv v naší zemi i ve světě. “ — Z Prohlášení Charty 77, 1. leden 1977

8 Václav Havel ŽIVOT  Tyto aktivity mu přinesly upevnění mezinárodní prestiže, ale také byl neustále sledován režimem a několikrát vězněn (celkem ve vězení strávil přibližně 5 let).  Po vypuknutí Sametové revoluce v roce 1989 se stal spoluzakladatelem protikomunistického hnutí Občanské fórum a po pádu režimu se stal československým prezidentem.  Od roku 1993 byl po dvě období prezidentem České republiky.  Po úmrtí manželky Olgy v roce 1996 se o rok p oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou.

9 Václav Havel ŽIVOT  Od 2. pol. 90. let prodělal několik vážných nemocí, které ho ohrožovaly na životě.  Zemřel 18. prosince 2012 na své chalupě v Hrádečku u Trutnova po dlouhodobých zdravotních problémech. Zemřel ve spánku na oběhové selhání.

10 Václav Havel TVORBA  Havlovu literární tvorbu můžeme rozdělit do tří žánrů – poezie, drama, esejistická tvorba POEZIE  1964 – sb. Antikódy  Sbírkou navazoval na mezinárodní experimentální poezii 60. let. Protest proti absurditě tehdejších politických poměrů.  Používá strojopisné kaligramy – slova jsou uspořádána do určitého obrazce.

11 Václav Havel TVORBA POEZIE – sbírka: Antikódy báseň: Vzor lid NÁŠ LIDnedopustí, aby vymoženosti NAŠEHO LIDUbyly odňaty NAŠEMU LIDUa aby kdokoli klamal NÁŠ LIDvoláním: NÁŠ LIDE! O NAŠEM LIDUať rozhodují ti, kteří jdou S NAŠÍM LIDEM!

12 Václav Havel TVORBA DRAMA  Havlovy hry jsou ovlivněny tradicí absurdního dramatu. (Samuel Beckett – věnoval uvězněnému Havlovi v roce 1982 hru Katastrofa)  Ve svých hrách kritizuje zneužívání politické moci, byrokracie, jazyka.

13 Václav Havel TVORBA DRAMA  1963 – Zahradní slavnost Jeho první velká hra uvedená v Divadle Na zábradlí – hl. hrdina příslušností k absurdní byrokratické organizaci a přijetím jejího jazyka ztrácí vlastní identitu.  1965 – Vyrozumění Opět uvedeno v Divadle Na zábradlí, hlavním tématem odcizení jazyka.  Díky těmto hrám se stal známým a uznávaným dramatikem i v zahraničí.

14 Václav Havel „ PERINA: Samozřejmě. Pondělí se v chorukoru řekne ilopagar, úterý ilopager, středa ilopagur, čtvrtek ilopagir, pátek ilopageur, sobota ilopagoor. Jak myslíte, že se řekne neděle? No? (Hlásí se jediný Kalous) Tak Kalous! KALOUS: (vstane) Ilopagor. (Usedne) PERINA: Správně, Kalous! Máte jedničku! “ Vyrozumění (1965) TVORBA DRAMA

15 Václav Havel TVORBA DRAMA  1975 – Audience, Vernisáž  1978 – Protest  Tyto hry obsahují autobiografické prvky a spojuje je postava disidenta Františka Vaňka, který pracuje v pivovaru. (Roku 1974 pracoval Havel devět měsíců v trutnovském pivovaru jako dělník).

16 Václav Havel TVORBA DRAMA  2007 – Odcházení Hru napsal po skončení prezidentské funkce. Popisuje situaci hl. hrdiny, jenž prožívá situaci po ztrátě politické funkce, hra se však věnuje i korupci a bulvárnímu tisku. Hra byla zfilmována (2011) – režisérem byl sám Havel.  Svou poslední divadelní hru Sanatorium již nestihl dokončit.

17 Václav Havel KONTROLNÍ OTÁZKY 1) Kde V. Havel pracoval po skončení základní vojenské služby? 2) Ve kterém roce se stal V. Havel československým prezidentem? 3) Vysvětlete pojem „kaligram“. 4) Jak se jmenuje Havlova první velká divadelní hra, která byla uvedena v roce 1963 v Divadle Na zábradlí? 5) Kdo byl režisérem filmové adaptace jeho hry Odcházení?

18 Václav Havel Seznam použitých zdrojů http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Havel http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%A1clav_Havel _cut_out.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%A1clav_Havel _cut_out.jpg, autor: Jan.Kamenicek, licence Creative Commons, BY – SA http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dagmar-Havlova- Veskrnova-TV-show-Bolkoviny.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dagmar-Havlova- Veskrnova-TV-show-Bolkoviny.jpg, autor: Fronk, licence Creative Commons, BY – SA http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hr%C3%A1de%C4% 8Dek__V%C3%A1clav_Havel_country_home_P1011339kk.J PG?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hr%C3%A1de%C4% 8Dek__V%C3%A1clav_Havel_country_home_P1011339kk.J PG?uselang=cs, autor: Honey72, licence Creative Commons, BY - SA


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google