Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky T.3.5 Podvozky ASR, EDS, ESP T.3.5 Podvozky ASR, EDS, ESP Obor:Autoelektrikář Ročník:3. Vypracoval:Tomáš Dolina Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Regulace prokluzu TCS a ASR Oba systémy mají zabránit protáčení hnacích kol během akcelerace, při rozjíždění a při jízdě do zatáčky se sešlápnutým plynovým pedálem. Systém kontroluje pomocí snímačů ABS otáčky hnacích kol a jakmile jsou tyto otáčky k poměru rychlosti vozidla vysoké sníží hnací sílu – uvede do činnosti brzdu na protáčejícím se kole.

4 Snímač ABS na přední nápravě – kotoučová bzda (za brzdovým kotoučem)

5 ASR Aktivní systém vysílá do řídící jednotky motoru požadavek na snížení výkonu a zároveň přibrzdí protáčející se kolo. Systém je možné vypnout tlačítkem na přístrojové desce. Poruchu nebo vypnutý systém signalizuje kon- trolka oranžové barvy.

6 Elektronická uzávěrka diferenciálu EDS Využívá prvků ABS a také signálů otáček kol Jedná se o blok ventilů EDS a tlakový spínač přidaný k jednotce ABS Řídící jednotka porovnává otáčky obou kol a které kolo prokluzuje tak zasahuje automaticky elektronická uzávěrka diferenciálu Protáčející kolo se přibrzdí dokud nedojde k vyrovnání otáček kol

7 Elektronický stabilizační program ESP Podle nastavení volantu a rychlosti vozidla se určuje požadovaný směr, který je stále porovnáván se skutečným chováním vozidla. Systém koriguje situaci přibrzděním kol (až tří kol najednou), aby se vozidlo dostalo z přetáčivého nebo nedotáčivého smyku.

8 Systém je možné vypnout tlačítkem n a přístrojové desce. Poruchu nebo vypnutý systém signalizuje kontrolka oranžové barvy.

9 Signály ze snímačů pro ESP snímač úhlu natočení volantu snímače rychlosti stáčení snímače příčného zrychlení snímače podélného zrychlení snímače otáček kol dvou snímačů tlaku v hlavním brzdovém válci spínače brzdových světel spínače pro elektronicky ovládanou parkovací brzdu spínače ESP

10 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google