Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.19 zájmeno jenž Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.19 zájmeno jenž Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.19 zájmeno jenž Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace seznamuje se skloňováním zájmena jenž, procvičuje jeho náležité tvary.

2 mužský rod jenž jehož, bez něhož jemuž, k němuž jehož, jejž němž jímž, s nímž ženský rod jež jíž, bez níž jíž, k níž již níž jíž, s níž střední rod jež jehož, bez něhož jemuž, k němuž jež němž jímž, s nímž  zájmeno jenž má stejný význam jako zájmeno který  využívá se řidčeji, dnes je vnímáno knižně jednotné číslo 1.p. 2.p. 3.p. 4.p. 6.p. 7.p.

3 Přítel, jenž tě zradí, není hoden tvého přátelství. Děvče, s nímž jsem si hrával, na mě zapomnělo. Pán, jehož pes se ztratil, byl velmi smutný. Potkala jsem Janu, s níž jsem se seznámila v Anglii. Babička, o níž psala Božena Němcová, byla milá stařenka. Jablko, jež spadlo ze stromu, bylo červivé. Hrad, jenž stojí na kopci, dobyli husité. Svetr, jejž dostal bratr k narozeninám, pletla babička. Tón, jímž mě přivítal, byl velmi přátelský. Planetě, na níž žijeme, se říká Země. Doplň vhodné tvary zájmena jenž.

4 množné číslo 1.p. 2.p. 3.p. 4.p. 6.p. 7.p. mužský rod již (životný rod) jež (neživotný rod) jichž, bez nichž jimž, k nimž jež o nichž jimiž, s nimiž ženský rod jež jichž, bez nichž jimž, k nimž jež o nichž jimiž, s nimiž střední rod jež jichž, bez nichž jimž, k nimž jež o nichž jimiž, s nimiž

5 Přátelé, s nimiž se znám od dětství, se odstěhovali. Koberce, jež ležely v pokojích, byly plné prachu. Na sousedovy psy, jež dobře hlídají, si nikdo netroufne. Některé země, o nichž jsme četli, bych ráda navštívila. Ovce, jež jsme viděli, se klidně pásly. Domy, v nichž nikdo nebydlí, chátrají. Nemluv s osobami, s nimiž se neznáš. Zvířata, jimž nosily děti jídlo, přežila zimu v pořádku. Stoly, na nichž bylo mnoho lahůdek, se tíhou prohýbaly. Doplň zájmeno jenž v mn.č.

6 Spoj vždy dvě věty vztažným zájmenem jenž a který v jedno souvětí. Za posledních 400 let zmizelo 360 druhů ptáků a savců. Nepřežily zásahy člověka do přírodního prostředí. Lidskou činností jsou znehodnocovány přírodní zdroje. Ty se ještě před nedávnem jevily ve světovém měřítku neomezené. S rozvojem výroby vznikají kromě vítaných výsledků také nepříznivé důsledky. Ty je třeba odstraňovat. Špatným nakládáním se citelně poškozují mnohé přírodní zdroje. Mezi ně patří půda, voda, vzduch, lesy. Ochrana přírody je už starší hnutí. Vzniklo v první polovině 19.stol.

7 ilustrace klipart www.office.microsoft.com STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1997, ISBN 80-85937-70-0.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.19 zájmeno jenž Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google