Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rubášová Beáta Sekunda. Něco o nástroji … Akordeon, zvaný též tahací harmonika (slangově také dršťky a zednický klavír), je dechový, vícehlasý hudební.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rubášová Beáta Sekunda. Něco o nástroji … Akordeon, zvaný též tahací harmonika (slangově také dršťky a zednický klavír), je dechový, vícehlasý hudební."— Transkript prezentace:

1 Rubášová Beáta Sekunda

2 Něco o nástroji … Akordeon, zvaný též tahací harmonika (slangově také dršťky a zednický klavír), je dechový, vícehlasý hudební nástroj. Akordeon také patří ke klávesovým nástrojům. Typy akordeonů Klávesový (pianový) akordeon – má v diskantové části klaviaturu s rozsahem většinou od dvou do tří oktáv. Knoflíkový akordeon – má v diskantové části několik řad knoflíků.

3 Popis nástroje Akordeon se skládá s diskantu,basových knoflíků,měchu a rejstříku. Diskant je melodická část akordeonu a skládá se buď z kláves uspořádaných jako na klavíru nebo z různého počtu knoflíků uspořádáných dle typu a velikosti akordeonu od dvou do šesti řad Na basové knoflíky se hraje levou rukou. Jejich počet je různý a podle velikosti nástroje dosahuje počtu od 12 až do 160 u velmi velkých nástrojů. Jsou uspořádány v několika řadách opět podle velikosti nástroje.

4 1.řada obsahuje pomocné basy (velké tercie základních basů) 2.řada jsou základní basy 3.řada durové akordy základních basů 4.řada mollové akordy základních basů 5.řada dominantní septakordy základních basů 6.řada zmenšené akordy základních basů Základ měchu je tvrdý papír vyztužený ve vnějších ohybech kůží a kovovýmy rohy. Jeho vnější povrch bývá polepen papírem, nebo textilem v různých barvách. Měchem se ovládá přívod vzduchukovovým jazýčkům, které vytvářejí vzduch.. Rejstříky se ovládá počet kovových jazýčků tvořících tón. Tyto jazýčky jsou od sebe v intervalu oktáv a jejich „hrající“ počet ovlivňuje výšku a bohatost tónu. Od jedné oktávy může být i více mírně rozladěných jazýčků, a ty když hrají společně, vytvářejí tremolo.

5 Historie Nejstarší dějiny harmoniky jsou slabě zdokumentovány. Nicméně, podle ruských výzkumníků, byly nejdříve známé jednoduché harmoniky. Byly vyráběny v Tule, Rusku Timofey Vorontsov v roce 1820, a Ivanem Sizovem v roce 1830. Koncem roku 1840, byl nástroj už velmi rozšířený. Harmonika je jeden z několika evropských vynálezů 19. století, který používal volné rákosy poháněné měchy.

6 Skladby a skladatelé pro akordeon Mezi významné skladatele pro klávesový akordeon patří Ilja Havlíček, Bohumil Bláha a František Nejtek. Akordeon je v široké paletě hudebních žánrů, zejména v tradiční a populární hudbě.

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Rubášová Beáta Sekunda. Něco o nástroji … Akordeon, zvaný též tahací harmonika (slangově také dršťky a zednický klavír), je dechový, vícehlasý hudební."

Podobné prezentace


Reklamy Google