Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI DOBY - OPAKOVÁNÍ

2 Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník9. Popis prezentaceŽáci si zopakují nejdůležitější události 2. pol. 20. století u nás.

3 VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI DOBY Literatura 2. pol. 20. století

4 Otázky a odpovědi: 1. Co se stalo v roce 1939? 2. Co se stalo v roce 1945? 3. Co se stalo v roce 1946? 4. Co se stalo v roce 1948? 5. Co se stalo s kulturou po tomto roce? 6. Jaké vznikly zákony? 7. Co je to Pražské jaro? 8. Co se stalo 21. srpna 1968?

5 Otázky a odpovědi: 9. Kdo projevoval odpor? 10. Kdo odešel na západ a proč? 11. Co se stalo s českou inteligencí? 12. Co se stalo s českou literaturou? 13. Co je to underground? 14. Co je to Charta 77? 15. Co se stalo 17. listopadu 1989?

6 1. Co se stalo v roce 1939? Začala 2. světová válka.

7 2. Co se stalo v roce 1945? Skončila 2. světová válka.

8 3. Co se stalo v roce 1946? Konaly se parlamentní volby, v nichž zvítězili komunisté.

9 4. Co se stalo v roce 1948? Byly poraženy ostatní demokratické strany.

10 5. Co se stalo s kulturou po tomto roce? Nový režim zrušil většinu literárních časopisů. Potlačoval informace o kulturním dění v cizině, zakazoval a ničil domácí nepohodlnou literaturu. Byl zrušen dovoz a prodej západního tisku. Orgány cenzury zasahovaly v nakladatelstvích, denících a časopi­sech, rozhlasu, filmu a divadlech.

11 6. Jaké vznikly zákony? Vznikly nové zákony, podle nichž trestnými činy se staly třeba kritika vlády, získávání a šíření infor­mací.

12 7. Co je to Pražské jaro? Období tání, cenzura nebyla tak přísná, uvolňovaly se hranice, byl povolen dovoz západního tisku. V médiích (v přímém přenosu) otevřeně promlouvali čeští umělci.

13 8. Co se stalo v roce 1968? Došlo k vojenské invazi Sovětského svazu. By­la to největší vojenská operace v Evropě po druhé válce. Již 21. srpna bylo na našem území 750 000 cizích vojáků.

14 9. Kdo projevoval odpor? Odpor projevovali především mladí lidé. Stávkovaly všech­ny československé vysoké školy a solidární byly s nimi mnohé pod­niky a především intelektuálové. V lednu 1969 se na protest upálil pražský student Jan Palach a v únoru jej následoval Jan Zajíc. Tyto oběti otřásly domácí veřej­ností a šokovaly západní Evropu.

15 10. Kdo odešel na západ a proč? Asi 120 000 občanů zůstalo po Srpnu za hranicemi. Mezi nimi významní spisovatelé – Josef Škvorecký, Arnošt Lustig, Ludvík Aškenazy, a mnoho publicistů. Celkový počet československých občanů, kteří mezi srp­nem 1968 a listopadem 1989 odešli na Západ, se odhaduje na 300 000. Již od podzimu 1969 nebyla západní hranice volně prů­chodná.

16 11. Co se stalo s českou inteligencí? Lidé, kteří nebyli v komunistické straně, nesměli studovat, ani zastávat vyšší funkce. Strana se tak zbavila vesměs lidí tvořivých a myslících. Z redaktorů, kritiků a vědců se tak stávali topiči, noční hlídači a čističi oken. Václav Havel pracoval jako technik v divadle. Bohumil Hrabal pracoval jako dělník na dráze.

17 12. Co se stalo s českou literaturou? Česká literatura se rozpadla do 3 částí:  Oficiální – prošla složitou cenzurou a byla vydána ve státních nakladatelstvích -  Exilová – byla vydávána v exilových nakladatelstvích v zahraničí. Publikují díla zakázaných autorů, která v domácím prostředí nemohou vyjít, neboť jejich autoři jsou trestně stíhání za podvracení republiky.  Tento termín znamená, že autoři nesouhlasí s komunistickou stranou a její ideologií. Nesouhlasí s nátlakem a četnou cenzurou, která stála v popředí literatury.  Sixty – eight Publishers – Toronto – manželé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová  Index – Kolín nad Rýnem  Samizdatová - V domácím prostředí pod hrozbou vězení se tvoří načerno četná nakladatelství a časopisy. Vše je strojově rozšiřováno a kopírováno.  Edice Expedice – Václav Havel

18 13. Co je to underground? Vznikl ve Spojených státech na konci 60. let 20. století. Typickým rysem undergroundu je protest a provokace proti vládnoucím společenským skupinám. Mladí lidé tak činili především stylem oblékání, chováním a požíváním drog. Důležité je, že do „podzemí“ vstupují naprosto dobrovolně. V rámci samizdatu se ještě vydělil podproud – underground. Tato literatura se musí skrývat, do literatury přináší vulgarismy. Nejvýznamnějšími osobnostmi undergroundu 70. a 80. let byl Egon Bondy a Ivan Martin Jirous, zvaný Magor, který byl za své protikomunistické postoje několikrát vězněn.

19 14. Co je to Charta 77? Listina, která ukazovala na nedodržování základních práv člověka. Mluvčími Charty se stal Václav Havel a Jan Patočka. Charta byla otištěna v západním tisku díky Pavlu Kohoutovi, který ji tam propašoval. Všichni, kdo tuto listinu podepsali byli vězněni a vyslýchání.

20 15. Co se stalo 17. listopadu 1989? Sametová revoluce – převrat. Všechny tři literární proudy se mění v jeden. Zmizely vnější politické zásahy a zákazy, cenzurní dozor, odpadla státní kontrola. Nastala svoboda, po které toužilo několik generací českých spisovatelů. Otevřely se hranice, lidé mohli cestovat po celém světě, nebyli odposlouchávání, sledování. V médiích se mohla otevřít kritika jak na hlavu státu, tak na členy parlamentu. V obchodech se prodává zboží různé cenové hladiny a kvality. Každý si může koupit, co chce a kolik toho chce. Do čela země se dostává bývalý disident a spisovatel Václav Havel.

21 Použité zdroje: LEHÁR, J.: et al. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google