Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charta 77.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charta 77."— Transkript prezentace:

1 Charta 77

2 Otázky a úkoly Kdo se roku 1969 stal prvním tajemníkem KSSČ?
Vysvětli pojem kádrová očista. Co znamenala smlouva mezi ČSSR a SSSR roku 1970?

3 Roku 1969 odstoupil Alexandr Dubček
a prvním tajemníkem se stal Gustav Husák.

4

5

6 „Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti“
Od dubna 1969 vynaložil ústřední výbor, jeho předsednictvo spolu s aktivem strany velké úsilí, aby objasnily straně, dělnické třídě a všem občanům příčiny krize naší společnosti, která vyvrcholila v roce 1968 v kontrarevoluci.

7 V návaznosti na hodnocení a závěry, které přijal ÚV KSČ zejména po svém zasedání v září 1969 a v lednu 1970, byly ve stranických orgánech a organizacích vypracovány vlastní rozbory, které spolu s pohovory s jedním a půl miliónem členů strany při výměně legitimací pomohly dále odhalit působení pravicových a antisocialistických sil ve straně a ve společnosti.

8 Nashromážděné zkušenosti a poznatky nám umožňují, abychom přistoupili k zobecnění tohoto kolektivního poznání strany. Ústřední výbor KSČ je přesvědčen, ze se tento dokument stane poučením pro stranu a přispěje k jejímu dalšímu politickoideovému i organizačnímu sjednocování, k upevnění jejího marxisticko-leninského charakteru, k posílení její vedoucí úlohy a k úspěšnému socialistickému rozvoji celé naší společnosti.

9 Otázky a úkoly Kdo byl roku 1975 zvolen prezidentem republiky?
Co znamenala Helsinská konference pro vývoj v Evropě i Československu?

10 Roku 1975 byl Gustav Husák zvolen prezidentem republiky a rovněž se konala Helsinská konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, která stanovila závazky k dodržování lidských a občanských práv. Tento pakt podepsalo i ČSSR.

11 Otázky a úkoly Co znamenal název Charta 77? Uveď mluvčí Charty 77.
Jaký byl rozdíl mezi Chartou 77 a tzv. antichartou?

12 Tento mezinárodní pakt se stal základem pro působení opozice a v lednu 1977 byl vydán dokument Charta 77 = volné sdružení obránců lidských práv Václav Havel Jiří Hájek Jan Patočka

13

14 jménu socialismu a míru".
Anticharta – "Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru". KSSČ zahájila proti Chartě 77 kampaň – následovalo zatýkání, domovní prohlídky. Komunistické vedení vydalo proti Chartě 77 tzv. „antichartu“ a nutilo občany k jejímu podpisu.

15 Shromáždění Anticharty
 V pražském Národním divadle proběhlo 28. ledna 1977 shromáždění umělců a kulturních pracovníků, které bylo reakcí na vznik disidentského hnutí Charta 77. Jeho účastníci na závěr podepisovali Provolání československých výborů uměleckých svazů, později neoficiálně označované jako Anticharta.

16 relax.lidovky.cz dejak-osobnosti.webnode.cz lidovky.cz praguecityline.cz mzv.cz cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Patočka


Stáhnout ppt "Charta 77."

Podobné prezentace


Reklamy Google