Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MATEMATIKA LOGICKÉ ÚLOHY ODKAZY VYUŽITELNÉ V MATEMATICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MATEMATIKA LOGICKÉ ÚLOHY ODKAZY VYUŽITELNÉ V MATEMATICE."— Transkript prezentace:

1 MATEMATIKA LOGICKÉ ÚLOHY ODKAZY VYUŽITELNÉ V MATEMATICE

2 Logická úloha trpaslíci

3 Zlý černokněžník nemá rád trpaslíky. Proto si čtyři z nich vybere a zakope po hlavu do země. Trpaslíci se tak nemůžou vůbec pohybovat a vidí jen před sebe. Trpaslíci jsou zakopáni v řadě, jeden z nich je oddělen zdí. Všichni se dívají stejným směrem, poslední trpaslík vidí dva kamarády před sebou a zeď. Předposlední vidí jen druhého. Druhý trpaslík v řadě kouká do zdi a ten úplně první je osamocen, za zády má zeď a dívá se do dálky, kde se ale neděje nic zajímavého. Černokněžník vysvětlí trpaslíkům, jaká je situace, a řekne jim, že jim dal na hlavy čepičky – dvě modré a dvě červené. Jeden trpaslík má promluvit a říci, jakou barvu čepičky má na své hlavě. Pokud řekne správnou barvu, tak je černokněžník hned vykope. Pokud řekne cokoli jiného, tak tam všichni čtyři zůstanou až do konce… Jak trpaslíci tento drobný problém vyřeší?

4

5 Odkazy využitelné v matematice

6 Onlinecviceni.cz http://www.onlinecviceni.cz/ http://www.onlinecviceni.cz/  Příklady na procvičování (nejen matematiky). Tip: Vyzkoušejte např. Matematika / Pro 6. ročník / 01. Dělitelnost / 01. Dělitelnost dvou čísel / Procvičit. Pozor: Vpravo nahoře vám běží čas.

7 Procvicuj.cz http://nove.procvicuj.cz/ http://nove.procvicuj.cz/  Webový server na procvičování (nejen) matematiky. Zadané testy lze tisknout, po registraci (zdarma) získáte vy nebo vaši žáci další výhody. Tip: Zkuste si vytvořit test o deseti příkladech na násobení a dělení přirozených čísel do 100: Klikněte na Matematika / Přirozená čísla a v sekci Násobení a dělení přirozených čísel zkontrolujte nastavené parametry a klikněte na Spustit test.

8 Taháky http://tahaky.lam.cz/ http://tahaky.lam.cz/  Přehledně uspořádaná teorie.  Tip: Jak autorka definuje prvočísla?

9 ZŠ Dobřichovice http://old.zsdobrichovice.cz/matika.htm http://old.zsdobrichovice.cz/matika.htm  Opravdu bohatý zdroj materiálů k výuce i procvičování. Jedná se o online zdroje, ale i aplikace, které je třeba instalovat. Najdete zde i rozcestník „Matematika na internetu“. Tip: Vyzkoušejte třeba „Online testy“.

10 ZŠ Jaroše http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action =lesson_list&id=6&yearLimit http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action =lesson_list&id=6&yearLimit  Výukový portál ZŠ Třebíč (Kpt. Jaroše 836) s materiály nejen k matematice. Materiály jsou ve formátu pdf, k zadání procvičování zde naleznete i soubory s řešením.  Tip: Vyzkoušejte třeba M6 Římské číslice nebo M6 Míry a váhy.

11 Hackmath.net http://www.hackmath.net/ http://www.hackmath.net/  Web pro procvičování matematiky. Kontroluje výsledky, ukazuje nejen správné řešení, ale i postup.  Tip: Klikněte na Čas / 2. Vnuk s dědou – Vnuk s dědou si počítali, kolik mají spolu let. Součin jejich let je 365. Kolik je součet jejich let? – Zadejte výsledek a nechte si ho zkontrolovat. Odpověděli jste správně?

12 Logický úkol

13 Spojte čtyřmi tahy bez přerušení všechny body.


Stáhnout ppt "MATEMATIKA LOGICKÉ ÚLOHY ODKAZY VYUŽITELNÉ V MATEMATICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google