Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_NAHOSEMENNE_ROSTLINY Název materiálu: Nahosemenné rostliny Předmět: Přírodopis Ročník: 7. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: 10.1.2013 Jméno autora:Mgr. Lenka Střalková Klíčová slova: Nahosemenné rostliny, jehličnany, cykasy, jinany, borovice lesní. Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se pokusí určit dané pojmy k obrázkům. Žáci pracují ve dvojici – odpovídají na zadané otázky. Žák si opakuje naučené učivo. Rozvíjené klíčové kompetence: K. k učení K. sociální K. komunikativní Anotace, metodický list: Výukový materiál k učivu – nahosemenné rostliny. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma. Použité zdroje: http://www.celysvet.cz/fotky/cykas_4.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Gingko-Blaetter.jpg/258px- Gingko-Blaetter.jpg http://im.atlasrostlin.cz/smrk-ztepily/122/1224-plant_main-setfm.png http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/rostliny3/borovice.jpg

2 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Dle obrázků zkus určit, která z rostlin je – a) jehličnan b) cykas c) jinan

3 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Správné odpovědi – cykas jehličnan jinan

4 Práce ve dvojici – napiš do sešitu zezadu odpovědi na tři otázky. 1.Které naše jehličnany znáte? 2.Co víte o borovici lesní? 3.Napište významy jehličnatého lesa.

5 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY -vajíčka i s_ _ _ _ _ jsou volně uložena na plodolistech (- přeměněné listy sloužící k pohlavnímu rozmnožování) C_ _ _ SY – nejstarší, v tropech, pokojové rostliny J_ _ _ _Y – vyhynuly koncem druhohor, jinan dvojlaločný JE_ _ _Č_ _ _Y – dřeviny, stromy, keře

6 BOROVICE LESNÍ -hlavní kořen, postranní kořeny -hlavní stonek, dřevitý kmen = dřeviny - postranní stonky = v_ _ _ e -listy – j_ _ _ _ce – pevné, úzké, ve svazcích po dvou -květy – jednopohlavné: samčí – obsahují tyčinky : samičí – tvořeny plodolisty - vytvářejí ♀ a ♂ šištice

7 -rostliny jednodomé – ♀ i ♂ šištice jsou v jednom domě -rostliny dvoudomé – jen ♀ nebo jen ♂ šištice (pohlaví ve dvou domech)

8

9 OPAKOVÁNÍ 1. Jak se nazývají listy jehličnanů? 2. Co jsou u jehličnanů postranní stonky? 3. Květy jehličnanů jsou buď _______ nebo _________. 4. Jak se nazývají nejstarší nahosemenné rostliny? 5. Nahosemenné rostliny mají vajíčka jaká? 6. Jaká je rostlina, když ♀ i ♂ šištice jsou v jednom domě?


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google