Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:listopad 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vysvětlení principu alternátoru.

3 Základní princip alternátoru  pracuje pomocí elektromagnetické indukce  opačné uspořádání jako u dynama  budící vinutí v rotoru  pracovní vinutí ve statoru  pracovní vinutí vytváří střídavé napětí  alternátor v autě mají vždy usměrňovač

4  Výrobu alternátorů umožnil vývoj elektroniky potřebné k usměrnění vyrobeného napětí.  Alternátory se v autech začaly používat v USA ve 40. letech 20. století jako nadstandartní výbava.  Pro usměrnění se používaly selénové desky, které potřebovali intenzivní chlazení.  Masové rozšíření umožnila až výroba diod v 60. letech minulého století.

5 Podle buzení  buzení permanentními magnety – v elektrárnách, jednoduchá konstrukce, špatná regulace  buzení stejnosměrným proudem – v autech, dobré možnosti regulace Podle počtu fází  jednofázový – pro malé výkony, motocykly  třífázové - nejpoužívanější

6 1. Kdy a kde se začaly používat alternátory? 2. Z jakých částí je vyroben alternátor? 3. Jaký je základní princip alternátoru? 4. Jaké má alternátor vinutí, kde jsou umístěna? 5. Jak dělíme alternátory?

7 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1.


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových."

Podobné prezentace


Reklamy Google