Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních."— Transkript prezentace:

1 funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních

2 Fylogenetický vývoj trávicí soustavy

3 Schéma trávicí soustavy člověka

4 Dutina ústní Sliny: 1. obalují sousto pro snažší posun v trávicí soustavě 2. dezinfikují dutinu ústní 3. obsahují PTYALIN = enzym, který rozkládá polysacharidy = ˃ chemické zpracování potravy Rozložení slinných žláz

5 Dutina ústní Zuby = ˃ mechanické zpracování potravy Mléčný chrup – 20 zubů - od narození do cca 6 let Stálý chrup – 32 zubů TVARY JEDNOTLIVÝCH ZUBŮ:

6 Stavba zubu:

7 Hltan, Jícen Posunují potravu dál do trávicí trubice

8 Žaludek mechanický a chemický rozklad potravy sval tvořený hladkou svalovinou obsahuje kyselinu chlorovodíkovou:  ničí choroboplodné zárodky  rozvlákňuje bílkoviny  tvoří kyselé prostředí pro pepsin PEPSIN = enzym, který pomáhá rozkládat bílkoviny stěna žaludku je chráněna proti účinku kyseliny chlorovodíkové hlenem

9 Žaludek

10 Tenké střevo dokončuje se trávení = ˃ rozklad látek složitých na látky jednoduché skládá se ze tří částí:  dvanáctník  kyčelník  lačník napojení na tlusté střevo – slepé střevo s červovitým výběžkemslepé střevo

11 Tenké střevo

12 Napojení tenkého a tlustého střeva zpět

13 Tlusté střevo zahušťují se nestrávené zbytky zpětné vstřebávání vody vzniká stolice působení bakterií – rozkladné a hnilobné procesy Escheria coli  bakterie zajišťující správnou funkci tlustého střeva  tvoří vitamín K – nutný pro srážlivost krve Tři části:  vzestupný trakčník  příčný trakčník  sestupný trakčník

14 Konečník a řitní otvor Hromadění stolice Část tvořená příčně pruhovanou svalovinou = ˃ ovládatelná vůli

15 Játra

16 největší žláza funkce: přeměny cukrů, tuků, bílkovin vrátnicová žíla přivádí živiny žluč – hromadí se ve žlučníku; není pravou trávicí šťávou-emulguje tuk detoxikace organismu rozklad krevního barviva – vznik bilirubínu nadbytečný dusík – močovina nenahraditelný orgán

17 Slinivka břišní Dvě části:  trávicí žláza – produkuje enzymy  žláza s vnitřní sekrecí – Langerhansovy ostrůvky = ˃ inzulín a glukagon (ovlivňují hladinu glukózy v krvi)

18 Schéma trávení bílkovin

19 Schéma trávení tuků (lipidů)

20 Schéma trávení bílkovin

21 Zdroje: PAEDDR. ČERNÍK, Vladimír; PROF. RNDR. BIČÍK, CSC., Vítězslav; RNDR. MARTINEC, CSC., Zdeněk. Přírodopis 3 : Biologie člověka se základy etologie a genetiky. 1. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, s. ISBN MGR. VANEČKOVÁ, Ivana; RNDR. SKÝBOVÁ, Jana; MGR. MARKVARTOVÁ, Drahuše; MGR. HEJDA Tomáš. Přírodopis 8 : učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň : Nakladatelství Fraus, s. ISBN MGR. VALTER, Vít; PAEDR. TRONEČEK, Jiří. Anatomický a fyziologický atlas pro vyučování anatomie a fyziologie v základní škole. Chvalčov : DTP A Z CHALČOV, [199?]. 80. DOC. RNDR. MACHOVÁ, CSC., Jitka. Biologie člověka pro učitele. Praha : Univerzita Karlova v Praze, s. ISBN

22


Stáhnout ppt "Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních."

Podobné prezentace


Reklamy Google