Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

C Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina ŽákováUrčení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "C Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina ŽákováUrčení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg."— Transkript prezentace:

1 C Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina ŽákováUrčení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 NázevTrávicí soustava AutorMgr. Kateřina Žáková PředmětPřírodopis Doporučený ročníkTercie FormaVýklad, procvičování, opakování PomůckyTorzo lidského těla, modely zubu a žaludku, výukový plakát k tématu trávicí soustava Poznámky

3 Trávicí soustava Jaké funkce má trávicí soustava? Jaké funkce má trávicí soustava? příjem potravy, strávení potravy vstřebání uvolněných látek a vyloučení nestrávených a nestravitelných látek z těla příjem potravy, strávení potravy vstřebání uvolněných látek a vyloučení nestrávených a nestravitelných látek z těla

4 Trávicí soustava zpracování potravy probíhá: zpracování potravy probíhá: 1) mechanicky 1) mechanicky 2) chemicky 2) chemicky Vysvětli, jak tato zpracování probíhají. Vysvětli, jak tato zpracování probíhají. 1) rozmělnění zuby, svalovými pohyby v žaludku a ve střevech 1) rozmělnění zuby, svalovými pohyby v žaludku a ve střevech 2) přijímaná potrava se pomocí enzymů chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky 2) přijímaná potrava se pomocí enzymů chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky

5 Trávicí soustava Vyjmenuj orgány trávicí soustavy. Využij obrázek pod. Vyjmenuj orgány trávicí soustavy. Využij obrázek pod. Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo zakončené řitním otvorem. Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo zakončené řitním otvorem.

6 1

7 Dutina ústní ohraničena rty, tvrdým a měkkým patrem, svalstvem spodiny ústní s jazykem a tvářemi ohraničena rty, tvrdým a měkkým patrem, svalstvem spodiny ústní s jazykem a tvářemi Jazyk Jazyk z příčně pruhované svaloviny z příčně pruhované svaloviny umožňuje žvýkání a polykání sousta umožňuje žvýkání a polykání sousta má hmatovou a teplotní citlivost má hmatovou a teplotní citlivost uplatňuje se při vnímání chuti a při řeči uplatňuje se při vnímání chuti a při řeči

8 Dutina ústní Zuby Zuby v horní a dolní čelisti v horní a dolní čelisti nejtvrdší útvary v těle nejtvrdší útvary v těle rozmělňují potravu rozmělňují potravu dělí se na:řezáky dělí se na:řezákyšpičáky zuby třenové stoličky

9 Dutina ústní úplný chrup dospělého člověka- 32 zubů úplný chrup dospělého člověka- 32 zubů úplný zubní vzorec úplný zubní vzorec dětský chrup = mléčný chrup – 20 zubů dětský chrup = mléčný chrup – 20 zubů stoličky zuby třenové špičák řezáky 2 1 2

10 Zuby Kdy rostou dětem první zuby? Kdy je mléčný chrup vyměňován za trvalý? Kdy rostou dětem první zuby? Kdy je mléčný chrup vyměňován za trvalý? první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících kolem 6. roku je mléčný chrup vyměňován za chrup trvalý (do 15 let, poslední stoličky po 18. roce) kolem 6. roku je mléčný chrup vyměňován za chrup trvalý (do 15 let, poslední stoličky po 18. roce)

11 Dutina ústní Popiš stavbu zubu. Popiš stavbu zubu. 2 3

12 Dutina ústní Sliny Sliny vylučují je 3 páry slinných žláz - příušní, podčelistní, podjazykové – a drobné žlázy ve sliznici ústní dutiny vylučují je 3 páry slinných žláz - příušní, podčelistní, podjazykové – a drobné žlázy ve sliznici ústní dutiny asi 1,5 l za den asi 1,5 l za den obsahují 99% H 2 O a 1% solí, bílkovin (mucin – tvoří hlen) a enzymu ptyalinu – štěpí škrob na jednodušší cukry obsahují 99% H 2 O a 1% solí, bílkovin (mucin – tvoří hlen) a enzymu ptyalinu – štěpí škrob na jednodušší cukry

13 Polykání při polykání posuneme sousto na kořen jazyka -> tím vyvoláme polykací reflex - ˃ sousto se posune do hltanu, jícnu, žaludku – sousto je posunováno aktivně –> peristaltická vlna – před soustem se svalstvo trubice uvolní, trubice se rozšíří, za soustem se stáhne, trubice se zúží při polykání posuneme sousto na kořen jazyka -> tím vyvoláme polykací reflex - ˃ sousto se posune do hltanu, jícnu, žaludku – sousto je posunováno aktivně –> peristaltická vlna – před soustem se svalstvo trubice uvolní, trubice se rozšíří, za soustem se stáhne, trubice se zúží

14 Žaludek v horní části dutiny břišní v horní části dutiny břišní Funkce žaludku: Funkce žaludku: zásobník pro přijatou potravu zásobník pro přijatou potravu vylučování žaludeční šťávy (žlázy ve stěnách žaludku, 2 – 3 l denně) vylučování žaludeční šťávy (žlázy ve stěnách žaludku, 2 – 3 l denně) vzniká zde trávenina (pohyby žaludečních stěn a promícháním se žaludeční šťávou) vzniká zde trávenina (pohyby žaludečních stěn a promícháním se žaludeční šťávou)

15 Žaludeční šťáva Pepsin Pepsin nejdůležitější enzym žaludeční šťávy nejdůležitější enzym žaludeční šťávy štěpí bílkoviny jen v kyselém prostředí štěpí bílkoviny jen v kyselém prostředí HCl HCl rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie vrstva hlenu chrání žaludeční sliznici proti působení HCl a pepsinu vrstva hlenu chrání žaludeční sliznici proti působení HCl a pepsinu

16 Tenké střevo 3-5 m, šířka 3 cm 3-5 m, šířka 3 cm Funkce tenkého střeva: Funkce tenkého střeva: trávení a vstřebávání trávení a vstřebávání 3 úseky: dvanáctník, lačník, kyčelník 3 úseky: dvanáctník, lačník, kyčelník trávenina je rozkládána enzymy ve šťávě slinivky břišní a střevní šťávě trávenina je rozkládána enzymy ve šťávě slinivky břišní a střevní šťávě sliznice se skládá ze záhybů – klků – zvětšují plochu střeva pro vstřebávání látek sliznice se skládá ze záhybů – klků – zvětšují plochu střeva pro vstřebávání látek

17 4

18 Tenké střevo střevní šťáva – obsahuje hlen, enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny střevní šťáva – obsahuje hlen, enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny do dvanáctníku ústí společným vývodem slinivka břišní a žlučník do dvanáctníku ústí společným vývodem slinivka břišní a žlučník šťáva slinivky břišní – obsahuje enzymy štěpící bílkoviny, tuky, složité sacharidy šťáva slinivky břišní – obsahuje enzymy štěpící bílkoviny, tuky, složité sacharidy žluč - rozptyluje tuky do drobných kapének – emulgace tuků (pro rychlejší činnost enzymů) žluč - rozptyluje tuky do drobných kapének – emulgace tuků (pro rychlejší činnost enzymů)

19 Slinivka břišní produkuje hormony do krve (inzulín, glukagon produkuje hormony do krve (inzulín, glukagon žláza uložená pod žaludkem (18 cm) žláza uložená pod žaludkem (18 cm) šťáva slinivky břišní je vylučovaná do dvanáctníku – obsahuje enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny šťáva slinivky břišní je vylučovaná do dvanáctníku – obsahuje enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny Jakou další funkci má slinivka břišní? Jakou další funkci má slinivka břišní?

20 Játra největší žláza lidského těla (1,5 kg) největší žláza lidského těla (1,5 kg) uložena na pravé straně dutiny břišní pod bránicí uložena na pravé straně dutiny břišní pod bránicí vrátnicovou žilou přichází krev z trávicího ústrojí - přináší vstřebané živiny vrátnicovou žilou přichází krev z trávicího ústrojí - přináší vstřebané živiny 5

21 Funkce jater vylučují žluč – shromažďuje se ve žlučníku – dostává se žlučovodem do dvanáctníku (emulgace tuků) vylučují žluč – shromažďuje se ve žlučníku – dostává se žlučovodem do dvanáctníku (emulgace tuků) probíhají zde přeměny cukrů, tuků, bílkovin probíhají zde přeměny cukrů, tuků, bílkovin detoxikační funkce - zachycují jedovaté látky a zneškodňují je detoxikační funkce - zachycují jedovaté látky a zneškodňují je některé látky se v nich ukládají do zásoby některé látky se v nich ukládají do zásoby rozpadlé červené krvinky se přeměňují na žlučové barvivo (bilirubin - uvolňuje se do žluči) rozpadlé červené krvinky se přeměňují na žlučové barvivo (bilirubin - uvolňuje se do žluči) nadbytečný dusík je převáděn na močovinu nadbytečný dusík je převáděn na močovinu význam pro termoregulaci (nejteplejší orgán) význam pro termoregulaci (nejteplejší orgán)

22 Tlusté střevo 1,5 m, šířka 5-7 cm 1,5 m, šířka 5-7 cm části tlustého střeva: části tlustého střeva: slepé střevo – vybíhá z něho červovitý přívěsek (při zanícení musí být operativně odstraněn) slepé střevo – vybíhá z něho červovitý přívěsek (při zanícení musí být operativně odstraněn) tračník – vzestupný, příčný, sestupný tračník – vzestupný, příčný, sestupný konečník s řitním otvorem konečník s řitním otvorem

23 Tlusté střevo Funkce tlustého střeva: Funkce tlustého střeva: shromažďuje nestravitelné zbytky potravy shromažďuje nestravitelné zbytky potravy vstřebává se H 2 O a soli - obsah se zahušťuje vstřebává se H 2 O a soli - obsah se zahušťuje působením kvasných a hnilobných bakterií vzniká stolice působením kvasných a hnilobných bakterií vzniká stolice stolice se shromažďuje v konečníku – při vyprazdňování se uvolní kruhové svěrače uzavírající řitní otvor (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny – ovladatelný vůlí) stolice se shromažďuje v konečníku – při vyprazdňování se uvolní kruhové svěrače uzavírající řitní otvor (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny – ovladatelný vůlí)

24 Onemocnění TS vředy vředy salmonelóza salmonelóza virová hepatitida „žloutenka“ – infekční zánět jater virová hepatitida „žloutenka“ – infekční zánět jater žlučníková kolika … žlučníková kolika …

25 DÚ 1. Uveď základní pravidla péče o chrup. Vyhledej informace o nejčastějších onemocněních chrupu a jejich prevenci. 1. Uveď základní pravidla péče o chrup. Vyhledej informace o nejčastějších onemocněních chrupu a jejich prevenci. 2. Stručně charakterizuj uvedená onemocnění trávicí soustavy. Vyhledej příklady dalších nemocí trávicí soustavy. Vyber si jedno onemocnění trávicí soustavy, vyhledej jeho příčiny, průběh, léčbu a prevenci a zpracuj na toto téma referát. 2. Stručně charakterizuj uvedená onemocnění trávicí soustavy. Vyhledej příklady dalších nemocí trávicí soustavy. Vyber si jedno onemocnění trávicí soustavy, vyhledej jeho příčiny, průběh, léčbu a prevenci a zpracuj na toto téma referát.

26 Opakování 6

27 Opakování 7

28 Použitá literatura Vaněčková, I.; Skýbová, J.; Markvartová, D.; Hejda, T.: Přírodopis 8. Plzeň, Fraus Vaněčková, I.; Skýbová, J.; Markvartová, D.; Hejda, T.: Přírodopis 8. Plzeň, Fraus Černík, V.; Bičík, V.; Martinec, Z.: Přírodopis 3. Praha, SPN Černík, V.; Bičík, V.; Martinec, Z.: Přírodopis 3. Praha, SPN Trojan, S.; Schreiber, M.: Atlas biologie člověka. Praha, Scientia Trojan, S.; Schreiber, M.: Atlas biologie člověka. Praha, Scientia Novotný, I.; Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia. Praha, Fortuna Novotný, I.; Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia. Praha, Fortuna 1995.

29 Obrázky Obrázky č – knihovna prostředků ActivInspire, upravila Kateřina Žáková, Obrázky č – knihovna prostředků ActivInspire, upravila Kateřina Žáková,


Stáhnout ppt "C Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina ŽákováUrčení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg."

Podobné prezentace


Reklamy Google