Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková KARLŮV MOST Dostupné na portálu http://dumy.cz/http://dumy.cz/

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. třídy. Propojuje znalosti z oblasti Člověk a jeho svět se čtenářskými dovednostmi. Práce s materiálem je závislá na předchozím čtení příslušného článku z knihy Staré pověsti české Jany Eislerové (vhodné zvolit jako společnou četbu). Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Děti si ověří znalosti o české historii, které získávají čtením příběhu. Děti čtou postupně začátky vět v levé části snímků a přiřazují je ke správným koncům vět. Odpovědi zapisují. Animace kontroly lze přeskočit pomocí tlačítek akcí. Pomůcky: Papír a tužka (zapisování odpovědí)

3 K ARLŮV MOST PŘIPOJ K SOBĚ SPRÁVNÉ ČÁSTI VĚT Obr.01

4 1. Na jaře roku 1932, Pražané s obavami sledovali, 2. Voda u Juditina mostu vystoupala až ke kamenné hlavě na mostě, 3. Most byl již ve velmi špatném stavu a 4. Karel IV se rozhodl, A. té zimy byl dokonce úplně zničen. B. jak stoupá hladina řeky Vltavy. C. kterou obyvatelé pojmenovali Bradáč. D. že dá postavit nový kamenný most.

5 1. Karel IV. K sobě tedy povolal 2. Panovník požadoval, 3. Stavitel se dal ihned do práce a do malty 4. Král dokonce vydal nařízení, A. nechal pro pevnost přidávat vajíčka. B. aby všechna vejce ze země byla přivážena na stavbu. C. významného stavitele Petra Parléře D. aby byl most mohutný, pevný a dokázal vzdorovat povodním.

6 1. Karlův most byl později několikrát poničen, 2. Dnes je most plný soch, 3. Most měl dokonce svého vodníka, 4. V mostu je podle pověsti také zazděn A. ale dříve na něm stál pouze dřevěný kříž. B. ale vždy byl rychle opraven. C. Bruncvíkův divotvorný meč. D. který sídlil pod čtvrtým mostním obloukem.

7 1. Až bude zemi nejhůře, 2. Jeho kůň rozkopne kopytem dlažbu a 3. Z Blaníků vyjedou rytíři, 4. Václav s nimi zachrání A. objeví se na mostě svatý Václav. B. celou Českou zem. C. kteří tam byli dosud schovaní. D. Václav tak získá Bruncvíkův meč.

8 ZDROJE: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české. 1. vyd. Praha : Fragment, 2009. 45 s. ISBN 978-80-253-0861-5. Obr.01: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková


Stáhnout ppt "Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google