Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_651_SEKÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_651_SEKÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_651_SEKÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMojmír Hýbel Průřezové témaZákladní dílenské práce Tématický celekOdborný výcvik Ročník1. Z Datum tvorby30. 11. 2012 Datum a místo ověření07. 12. 2012 Dílna Druh učebního materiáluPrezentace Anotace Výklad nové látky - názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva, je inovativní Klíčová slovaSekáč plochý, kladivo, postoj Metodický pokynUrčeno k výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2

3 Sekání je způsob zpracování materiálu při němž vznikají buď hrubé třísky nebo dochází k dělení materiálu. K této činnosti používáme nástroje zvané sekáče.

4 Druhy sekáčů Sekáč plochý – nejčastěji používán pro dělení materiálu. Sekáč křížový – pro vysekávání drážek do materiálu. Sekáče speciální – určeny pro práci s plechy a podobně.

5 Popis sekáče Břit sekáče Tělo sekáče Hlava sekáče s údernou plochou

6 Postoj při sekání Postoj bude přímo záviset na charakteru práce. Přesekávání – držíme sekáč kolmo k materiálu. Odsekávání – držíme sekáč šikmo k materiálu. Stojíme tak, abychom měli stabilitu. Údery kladivem vedeme přesně na hlavu sekáče. Razance úderů je závislá na vlastnostech materiálu. Při dosekávání razanci úderů snižujeme, nedosekneme a materiál odlomíme.

7 Broušení sekáčů Úhel břitu sekáče se běžně pohybuje mezi 55 a 60°. Pro měkké materiály použijeme úhel 30°. Pro tvrdé materiály je vhodný úhel 80°. Brousíme ručně na kotoučových bruskách. Úhel břitu kontrolujeme pomocí šablony. Břit nesmíme přehřát – změkl by. Používáme ochranné brýle.

8 Které materiály můžeme zpracovávat sekáním? Různé kovové materiálu – ocel, hliník, měď – dělení materiálu, odsekávání… Stavební materiály – kámen, beton, cihly – dělení materiálu, vysekávání otvorů… Jakými způsoby můžeme sekat? Ručně – sekáč a kladivo. Strojově – elektropneumatická, vibrační, pneumatická kladiva,…

9 Při sekání Používáme pouze nepoškozené nářadí. Sekáč – neroztřepená hlava sekáče. Kladivo – zajištěné na násadě klínem. Ochranné pomůcky – rukavice, brýle, pracovní oděv a obuv. Ochrana okolí – možnost zranění spolupracovníků – odlétávající materiál. Zástěna, pletivo. Pořádek na pracovišti.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_651_SEKÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google