Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Leníček Petr Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OV_1U_LE_17_06 Název Probíjení (děrování) a značení materiálu Druh učebního materiálu prezentace Předmět Odborný výcvik Ročník první Tématický celek Ruční zpracování kovů Anotace Porozumění pojmů ručního a strojního probíjení a značení, ukázky nástrojů Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i samostudiu Klíčová slova Průbojník, výsečník, páková děrovačka, značení dílů Očekávaný výstup Cílem prezentace je porozumění pojmu probíjení a značení materiálu, seznámení s používanými pomůckami Datum vytvoření

2 Základní popis probíjení (děrování)
K probíjení materiálu používáme tenké nebo měkké kovové materiály, kůži, plasty děrujeme průbojníkem, nebo výsečníkem. Tento způsob výroby otvorů používáme hlavně v kusové výrobě z důvodu menší přesnosti.

3 Základní rozdělení Ručně – a) průbojníky – podobný sekáči, ale ostří je ve tvaru vyseknutého otvoru. b) výsečníky – kruhové ostří, určen k vysekávání větších otvorů do kůže, plastu a vysekávání těsnění.

4 Průbojníky <

5 výsečníky <

6 Při práci s ručním průbojníkem musíme dbát
Při práci s ručním průbojníkem musíme dbát na kolmé držení nástroje k materiálu ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, s. 58

7 Strojně – páková děrovačka – tvrdší materiály,
Strojně – páková děrovačka – tvrdší materiály, ulehčení práce, ruční ovládání. Děrovačka má vyměnitelné nástroje podle požadavku průměru díry <

8 Základní popis značení
Ve výrobě, při opravách a montáži se jednotlivé díly a části označují. Značení nám usnadní následnou montáž a zamezí nežádoucí záměně. Značení také slouží k vyznačení vzájemné polohy dvou součástí. Tento proces je podobný důlčikování. Nevýhoda je, že vždy poškodíme plochu součásti. Proto značky umisťujeme na méně důležité plochy.

9 Pracovní postup - citace
Razidlo nasadíme kolmo na čáru nakreslenou tužkou. Lehce a ostře na razidlo uhodíme kladivem. Prohlédneme, je-li značka v pořádku. Znovu nasadíme kolmo razidlo a vyrazíme značku silnějším úderem. Po vyražení se značka začistí pilníkem a smirkovým papírem.

10 Bezpečnost práce pro probíjení a značení materiálu
nutnost používání brýlí nebo štítů zaklínovaná kladiva upravené hlavy razidel (otřepy) upnuté přípravky pečlivost, přesnost, soustředěnost na práci

11 Zdroje: < < skup php> ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, s. 14 <


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google