Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes."— Transkript prezentace:

1 Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes

2 PAMĚŤ je jednou z nejdůležitějších vlastností člověka. Je to soubor procesů, které umožňují OSVOJENÍ informací, jejich UCHOVÁNÍ a VYBAVENÍ. Rozlišujeme tři hlavní skupiny paměťových procesů: 1. uložení do paměti 2. uchování v paměti 3. vybavení a znovupoznání uchovaného zpracování informace tak, abychom si ji dokázali v paměti uchovat - ZAPAMATOVÁNÍ spontánní, bezděčnéúmyslné – učení nazpaměť PAMĚŤ 1. krátkodobá 2. dlouhodobá - několik sekund – sluchové a zrakové vjemy - opakování - k uchování toho, co budeme potřebovat delší dobu, uchování a vybavení závisí jak jsme si osvojovali Proces zapomínání - to, co nepotřebujeme, abstraktní informace mizí rychleji než konkrétní 1 hodina – 56% 9 hodin – 64% 2 dny – 72% měsíc – 79%

3 MYŠLENÍ je schopnost člověka na základě smyslového poznání a spolu s ním poznávat obecné, zákonité, podstatné souvislosti a na základě toho určovat cíle své činnosti. Myšlení překračuje obecné kognitivní (poznávací) procesy, protože vymezuje POJMY tj. OBECNÉ a PODSTANÉ znaky a jevy – postihujeme VZTAHY – formulujeme HYPOTÉZY – ověřujeme je. Stanovujeme SOUDY – vztahy mezi nimi je ÚSUDEK. ( PREMISA – ÚSUDEK) Myšlení je spjato s ŘEČÍ vnější – mluvená a psaná vnitřní – „pro sebe“ Řeč je nástrojem myšlení, vyjadřuje myšlenky a umožňuje je sdílet s dalšími lidmi a komunikovat. DRUHY MYŠLENÍ DRUHY MYŠLENÍ motorické – počáteční forma myšlení, řešení problémů manipulací imaginativní – pracuje s názornými obrazy a představami propoziční – pracuje se slovy, větami a pojmy, abstraktní myšlení JAK SE REALIZUJE MYŠLENÍ?

4 ANALÝZA a SYNTÉZA = rozdělení na části, vystižení vztahů a opětovné sjednocování ABSTRAKCE = vyčleňujeme podstatné a obecné jevy předmětů a jevů KONKRETIZACE = odhalujeme to, co je pro objekt či jev jedinečné INDUKCE = myšlenkové vyvozování obecného tvrzení z jednotlivých případů DEDUKCE = postup od obecného ke konkrétnímu, jedinečnému GENERALIZACE, ZOBECŇOVÁNÍ = vydělení znaků společných pro jednotlivé jevy, znaků, platících pro všechny prvky téhož druhu SROVNÁVÁNÍ, USPOŘÁDÁNÍ, TŘÍDĚNÍ = nové pojmy srovnáváme se známými, srovnání spojeno s analýzou a syntézou a dalšími operacemi PRŮNIK, SJEDNOCENÍ, NEGACE, IMPLIKACE, … = myšlenkové operace užívané převážně v matematice a logice CO JE TO INTUICE? = schopnost bezprostředně postihnout pravdu, získat poznatek bez logické úvahy. Je opakem myšlení vědomého.


Stáhnout ppt "Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes."

Podobné prezentace


Reklamy Google