Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö."— Transkript prezentace:

1

2 Öresundský most

3 Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö. Jedná se o zcela unikátní technické dílo, které vede z části po vysutých mostech, z části po umělém ostrově a zčásti jako podmořský tunel. Celé dílo bylo otevřeno v roce 2000 dánskou královnou Margrethe II. a švédským králem Karlem XVI. Gustavem za účasti předsedů vlád obou zemí. Poprvé od doby ledové je tak Skandinávský poloostrov opět připojen k pevninské Evropě.

4 Most je opravdu monumentální o čemž svědčí i technické údaje, které ho řadí jako druhý největší pevný most na světě.

5 Öresundský most má nejenom velký historický význam, ale i ryze praktický. Dopravu z Malmö do Kodaně zkrátil na pouhých 35 minut. Kodaň, Dánsko Malmö, Švédsko

6 - 4055 m dlouhý umělý ostrov Peberholm - - tunel Drogden, dlouhý 4050 m, vedoucí 10 m pod vodou, - - a 7845 m dlouhý most zavěšený na dvou 204 m vysokých pylonech. Celý přejezd měří 16 km a tvoří ho (z dánské strany): 430 m dlouhý uměle vytvořený poloostrov, -

7 Pohled na umělý ostrov.

8 Kodaň, Dánsko Malmö, Švédsko Dánsky Oresundsbroen, švédsky Öresundsbron, společně taky někdy Oresundsbron. Zealand Skanie

9 Stavba mostu byla zahájena v srpnu 1995, - - a poslední díl mostu byl osazen 13. srpna 1999.

10 Samotný most je dvoupatrový – horním patrem vede dálnice pro automobily - - a dolní patro je uzpůsobeno pro přejezd vlaků, které jezdí až 130 km/hod.

11 Pro běžný silniční provoz byl most otevřen 1. července 2000 ve 23 hodin, první vlaky vyjely 2. července v 6:09 z Malmö. A od té doby funguje most bez větších potíží dodnes.

12 V nejvyšším místě je koruna vozovky 57 m nad vodní hladinou. Tudy také proplouvají lodě.

13 O tom, že si most našel své využití svědčí jen to, že přes něj přejede denně 17 000 automobilů a 280 vlaků včetně rychlodráhy Kodaň – Malmö. To zahrnuje desítky tisíc přepravených osob každý den.

14 Vjezd do tunelu v Kodani směrem do Malmö. Tunel v tomto místě byl místo mostu volen proto, že most v blízkosti kodaňského letiště by mohl způsobovat komplikace letecké dopravě.

15 Výjezd z tunelu směrem z Dánska, v pozadí Malmö.

16

17 Pohled z mostu na Malmö.

18 Výjezd z mostu na švédské území.

19 Mýtné brány na švédském území. Průjezd přes most je zpoplatněn. Za jeho užití se nyní v běžném autě platí v jednom směru 38 eur (asi 970 Kč).

20 Vjezd do tunelu opačným směrem ze Švédska do Dánska.

21 Výjezd z tunelu směrem do Dánska. V pozadí Kodaň.

22 Příčný průřez dráhy mostu z pobřeží na pobřeží.

23 PV

24


Stáhnout ppt "Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö."

Podobné prezentace


Reklamy Google