Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály."— Transkript prezentace:

1

2

3 Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály  Volné radikály mají za úkol zejména obranyschopnost organismu (chrání organismus před poškozením)  Za určitých okolností ale mohou volné radikály organismus i poškodit  Volné radikály se podílejí na vzniku řady chorob: arteriosklerózy srdečního infarktu Rakoviny chronických zánětlivých onemocnění kloubů šedého zákalu

4  Antioxidanty blokují činnost volných radikálů nebo ji alespoň zpomalují  Antioxidanty mají také schopnost „opravovat“ buňky poškozené volnými radikály.  Zdravý jedinec má tvorbu volných radikálů a tvorbu antioxidantů v rovnováze - to je velmi důležité  Problém nastává u nemocných lidí (organismus je vystaven tzv. oxidačnímu stresu a oxidační procesy probíhají v nadměrné míře)

5  Oxidační stres vyvolávají např.: nádorová onemocnění onemocnění srdce a cév onemocnění duševně chorých lidí (deprese, různé psychózy)  Antioxidanty přirozeně vytvářejí buňky v našem těle  Antioxidanty se také záměrně přidávají do potravin, léčiv, potravinových doplňků či kosmetiky

6  Přidáváme je z toho důvodu, že např. oddalují žluknutí tuků nebo zabraňují barevným změnám potravin  Nejčastěji se antioxidanty přidávají do potravin s vysokým obsahem tuků  Mezi nejčastěji používané antioxidanty, které přidáváme do potravin řadíme:  Zdraví neškodné Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly (vitamin E) Lecitiny

7  Pro zdraví méně vhodné Mléčnany (sodný, draselný) Oxid siřičitý  Pro zdraví nevhodné Galáty (např. propylgalát) Butylhydroxyanisol – BHA Siřičitany Hydrogensiřičitany

8  Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v našem těle řadíme: Koenzym Q Melatonin Nikotinamid Antioxidační enzymy – např.:  glutathionperoxidáza  Kataláza  laktoperoxidáza

9  Melatonin - hlavní funkcí je regulace spánku, vykazuje také anti karcinogenní účinky  Koenzym Q 10 (ubichinon) - chrání buňky před volnými radikály. Čím je člověk straší, tím méně koenzymu Q produkuje, proto ve vyšším věku je vhodné jej doplňovat stravou. Koenzym Q 10 chrání organismus před srdečními chorobami, kornatěním cév a nádorovým bujením.

10 Přírodní antioxidanty  Mezi přírodní antioxidanty řadíme: Byliny – zejména šalvěj, tymián, rozmarýna, ostropestřec mariánský (obsahuje silimarin) Ovoce – třešně, hrozny, švestky, borůvky Zeleninu – zázvor, červené zelí, červená řepa Koření – hřebíček, kurkuma Červené víno – obsahuje flavonoidy (rutin) Čaj (zejména zelený čaj) - epigalokatechingalát Ginko biloba (extrakt z listů jinanu dvoulaločnatého) – zlepšuje prokrvení a paměť

11 Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor Antioxidanty. A-Z slovník pro spotřebitele, AgronavigátorA-Z slovník pro spotřebitele

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály."

Podobné prezentace


Reklamy Google