Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8. a 9. ročníku ZŠ Téma: Měříme elektrické napětí Metodický list (anotace): V úvodu materiálu jsou zakreslena elektrotechnická schémata pro praktické zapojení elektrického obvodu žáky, která slouží k navození problému. Dále je stanovena fyzikální veličina, její značka, základní jednotka, značka základní jednotky. Následují další jednotky, převody mezi nimi a přístroje k měření elektrického napětí. Dále jsou zakreslena elektrotechnická schémata pro praktické zapojení voltmetru žáky. Na závěr je pro žáky připraven pracovní list na procvičení převodů mezi jednotkami, který je současně i testem. Vzděl á vac í mate ri á l zpracovaný v r á mci projektů EU pen í ze š kol á m (Operačn í ho programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

2 MĚŘÍME ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ

3 Zapoj a pozoruj:

4 žárovka b) svítí jasněji

5 fyzikální veličina: ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ značka veličiny: U základní jednotka: volt značka jednotky: V píšeme: U = 1 V

6 Další jednotky: 1 milivolt 1 mV = 0,001 V = 10 -3 V 1 kilovolt 1 kV = 1 000 V = 10 3 V

7 Elektrické napětí měříme voltmetrem: 1. digitální 2. ručkové

8 nejvíce se používají digitální voltmetry, které měří i další veličiny – multimetry schematická značka voltmetru:

9 voltmetr připojujeme ke spotřebiči paralelně (vedle sebe)

10 měříme elektrické napětí zdroje

11 Procvič oblíbené převody: suchý článek:U = 1,5 V =mV = kV baterie článků:U = 4,5 V =mV =kV akumulátor v autě:U = 12 V =mV =kV

12 Zdroje: http://www.ezk.cz/e-shop/img/det/fk8400.jpg http://www.schrack.cz/eshop/voltmetr-s-prepinacem-96x96-500v-ac.html Kolářová, R., Bohuněk, J.: Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha 1999, str. 129 - 132


Stáhnout ppt "Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google