Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou."— Transkript prezentace:

1 Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou republiku STAPRO, s.r.o. Ministerstvo zdravotnictví ČR Datové sady III - Logický návrh Vyúčtování zdravotní péče

2 Logický a fyzický návrh logický návrh abstrahuje od fyzické implementace používá logické datové typy logické názvy datových elementů fyzický návrh – podpora implementace v konkrétním IT prostředí fyzicky implementovatelné datové typy odpovídající příslušnému implementačnímu nástroji (SQL, Java,.NET, XML apod.)

3 Základní struktura datové sady Základní struktura vychází z obecného návrhu datových sad resp. datového modelu uvedeného v samostatném výstupu projektu („Návrh obecné struktury datových sad“). Datová sada se skládá z datových elementů a atributů těchto elementů. Datové elementy jsou v návrhu označeny předponou DS_.

4 Struktura datové sady individuální zdravotní péče

5 DS – Individuální péče Datová sada umožňuje vykazovat jak zdravotní služby dle katalogu zdravotních služeb, tak jednotlivé procedury kódované dle příslušného klasifikačního systému (KSP). Základními elementy datová sady jsou: DS_Záhlaví DS_Poskytovatel DS_Epizoda DS_Dílčí epizoda DS_Kontakt

6 Datový element DS_Záhlaví Záhlaví datové sady obsahuje identifikaci dávky, informace o typu dávky, verzi použité klasifikace služeb a procedur a informace o vykazovaném období péče. Záhlaví dávky obsahuje právě jeden vnořený element DS_Poskytovatel.

7 Datový element DS_Poskytovatel Základní identifikační a kontaktní údaje poskytovatele, který zasílá informace o poskytnuté péči. Datový element obsahuje seznam elementů DS_Epizoda s obsahem všech vykazovaných epizod zdravotní péče za dané období výkazu.

8 Datový element DS_Epizoda Záznam průběhu epizody zdravotní péče. Datový element obsahuje informace o účelu zdravotní péče v seznamu dílčích epizod zdravotní péče, o poskytnutých zdravotních službách, kontaktech pacienta na jednotlivých pracovištích poskytovatele a procedurách, které pacient na těchto pracovištích absolvoval.

9 Datový element DS_Dílčí epizoda Záznam průběhu dílčí epizody zdravotní péče. Datový element obsahuje informace o účelu zdravotní péče, o poskytnutých zdravotních službách, kontaktech pacienta na jednotlivých pracovištích poskytovatele v rámci dílčí epizody a procedurách, které pacient na těchto pracovištích absolvoval. Datový element umožňuje vykazování jak na úrovni poskytnutých služeb, tak prostřednictví vnořeného elementu Kontakty také na úrovni jednotlivých procedur zdravotní péče. Každá dílčí epizoda musí obsahovat záznam alespoň jednoho kontaktu s pacientem na pracovišti poskytovatele.

10 Datový element DS_Dílčí epizoda Výkonnost poskytování zdravotních služeb je možné sledovat u vybraných typů zdravotní péče pomocí vnořeného elementu Performance. Dílčí epizoda léčebné hospitalizační péče je v podstatě totožná s DRG případem, proto obsahuje také všechny položky, potřebné pro klasifikaci do DRG skupiny - hlavní diagnózu, vedlejší diagnózy. Nově je zavedena také „hlavní“ nákladová diagnóza, která může být využita v některých typech kontraktů, aniž by tím byla ovlivněna klasifikace do DRG skupin.

11 Datový element DS_Dílčí epizoda

12 Datový element DS_Kontakt Kontakt představuje období poskytování (či jednorázové poskytnutí) zdravotní péče pacientovi na konkrétním místě poskytování určitého poskytovatele zdravotních služeb. Datový element obsahuje popisné atributy kontaktu a pracoviště, speciální údaje pro služby poskytované v intenzivní péči, identifikaci ošetřujícího lékaře, spotřebu léčebných prostředků a provedené procedury.

13 Datový element DS_Kontakt

14 Datový element DS_IP Informace o poskytnuté intenzivní péči zahrnují počáteční a koncové skóre APACHE II pacienta měřené v položce Performance, celkový počet TISS bodů a počet dní, kdy byla intenzivní péče vyšší než 15 bodů TISS.

15 Podrobný datový model Datový model UML


Stáhnout ppt "Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou."

Podobné prezentace


Reklamy Google