Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel – nejchudší část Afriky) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2349 Anotace: Tento materiál seznamuje žáky s nejchudší oblastí nejen Afriky, ale i světa. Na příkladu této oblasti se žáci seznamují s pojmy hladomor, humanitární pomoc, adopce na dálku. S pomocí internetu vyhledá informace o válečných konfliktech v této oblasti.

2 AFRICKÉ REGIONY Sahel – nejchudší část Afriky

3 C O OZNAČUJE POJEM S AHEL ? - dříve: se tímto slovem označovaly přírodní krajiny na okrajích pouští, které dlouhodobě sužovalo sucho - nyní: označuje pás území (jižní okraj Sahary), ve kterém se nachází několik velmi chudých afrických států Přírodní podmínky - pouště a polopouště, savany s řídkými porosty stromů - horké suché podnebí bez srážek - nestálé vodní toky (tzv. vádí) - přírodní katastrofy: nálety sarančat, rozšiřování pouští - oázy: „zelené ostrovy“ v poušti (chov oslů a velbloudů, pěstuje se čirok, proso, datle

4 O BYVATELSTVO : - většina obyvatel trpí trvale nedostatkem potravy (hladomor) - výskyt řady nemocí (epidemie) a vysoká úmrtnost - ve většině zemí vysoká negramotnost (až 60%) - nedodržování lidských práv a časté ozbrojené konflikty - mnoho uprchlíků před válečnými konflikty HOSPODÁŘSTVÍ: - hlavní hospodářská činnost = primitivní zemědělství - absence průmyslu, pouze řemeslná výroba zboží - nutná humanitární zahraniční pomoc ( Unicef, FAO, WHO ) - primitivní infrastruktura (chybí kvalitní dopravní cesty)

5 P RÁCE S INTERNETEM, UČEBNICÍ A ATLASEM 1. Vyhledej odpovědi na otázky č. 1, 2 v učebnici str. 33. 2. S pomocí atlasu světa vypiš názvy států, které patří do pásu Sahelu. 3. Vyhledej v atlase světa, zda se v této oblasti vyskytují nějaké zásoby nerostných surovin. 4. Co označuje pojem „adopce dětí na dálku“? 5. Ve kterých státech této oblasti se v současné době nedodržují lidská práva a přetrvávají vojenské konflikty?


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel."

Podobné prezentace


Reklamy Google