Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod."— Transkript prezentace:

1 ● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod

2 Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou

3 Ivan Olbracht (1882-1952) ● Vlastním jménem Kamil Zeman, syn spisovatele Antala Staška. ● Pocházel ze Semil, studoval práva, potom filozofii, studia nedokončil a věnoval se žurnalistice.

4 ● Ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Ukrajině. ● Ani po roztržce s KSČ r. 1929 se nevzdal komunistického přesvědčení, po druhé světové válce byl činný ve vysokých státních orgánech.

5 ● Do literatury vstupuje ještě před 1. sv. válkou knihou povídek ● O zlých samotářích ● zobrazuje lidi žijící na okraji společnosti, společenské vyděděnce (tulák, rasík, komedianti) ● jejich beznaděj a životní ztroskotání se pudově vybíjejí zlem

6 ● Na domácí politickou situaci reagoval románem Anna proletářka, pro nějž je příznačné politizování a schematismus.

7 ● Ve 30. letech opouští pražský politický život a velmi často pobývá na Podkarpatské Rusi.

8 Nastává vrcholné období jeho tvorby

9 baladický román Nikola Šuhaj loupežník ● historická postava – válečný zběh Nikola Šuhaj chce po svatbě s Eržikou normálně žít, ale okolnostmi je donucen k loupežím. ● Dovídá se, jak k němu lid vzhlíží jako k hrdinovi, věří v jeho nezranitelnost.

10

11 ● České četnictvo chce obnovit na Ukrajině pořádek a pronásleduje Šuhaje. ● Nakonec četníci vypisují odměnu na jeho hlavu. Nikolovi kamarádi se odměnou nechají zlákat. ● Jeden z jeho kamarádů mu zatne sekyru do hlavy ( i on věří, že se mu vyhýbají kulky) a Nikola umírá.

12

13 ● Nikola je pohřben na koločavském hřbitově, bez náhrobku a bez rakve, ale jeho legenda žije dál v koločavských lesích. A sahá i dále. Především zásluhou Ivana Olbrachta. ● Olbrachtův pomník na Ukrajině

14 ● Román vyniká neobyčejnou kompozicí – propojení legendy se skutečností, postupy reportážní i postupy románové, prvky lidové slovesnosti.

15 Reakce na Olbrachtovo dílo V roce 1933 vyšla kniha Nikola Šuhaj loupežník a stala se v Československu hitem. Získala četná ocenění, včetně státní ceny za literaturu. V okruhu četnictva však vyvolala doslova bouři. „Podle zpráv některých listů jsou četníci velmi rozhořčeni nad tím, že státní cena 28. října byla udělena Ivanu Olbrachtovi za knihu Nikola Šuhaj. Četnická korespondence zdůrazňuje, že přiznání ceny v době, kdy čtyřicet osm četníků bylo,těmito individui´ sprovozeno ze světa, vzbudilo v řadách četnictva hluboké politování a má za to, že se udělení ceny stalo,patrně omylem´.“ /Haló noviny, 7. listopadu 1933/

16 Četnická stanice a hroby zastřelených českých četníků

17 ● Na motivy tohoto románu vznikl v 70. letech úspěšný muzikál Balada pro banditu. ● Text: Milan Uhde ● Hudba: Miloš Štědroň ● V hlavních rolích: Iva Bittová, Miroslav Donutil

18 Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=VFYq-BppuFs

19 soubor tří povídek Golet v údolí ● Událost v mikve ● Zázrak s Julčou ● O smutných očích Hany Karadžičové ● Je zde zpodobněn svět ortodoxních ukrajinských Židů.

20 Úryvek z povídky O smutných očích Hany Karadžičové "Znáte přece poučnou talmudskou povídku Pinchesa Jakuboviče o rabim na rozcestí! Šel moudrý rabi cestou. Dohonil ho na voze muž goj (bezvěrec) a vyzval ho, aby si přisedl. Jeli v dobré vůli spolu až dospěli na rozcestí. A tam visel ten, nu ten na tom dřevě, však už víte, jak bývá na rozcestích. Goj nepozdravil. "Proč jsi nesmekl klobouk?" otázal se za chvíli rabi. "Proč bych smekal? Zasmál se muž. "V nic nevěřím." "Pak zastav, prosím, a já slezu," řekl rabi. "Mohl jsem jeti s člověkem jiného náboženství, ale s člověkem bez víry se cestovati bojím, poněvadž ten jest schopen všeho.“

21 Hory a staletí ● Kniha reportáží z Ukrajiny

22 „Nikola Šuhaj žije. Žije v těchto horách a s nimi. Bude žít. Neříkejme věčně, neboť tomuto slovu rozumíme dnes ještě méně, než mu rozuměli naši náboženští pradědové, a spokojme se s prostým slovem : dlouho. " (Závěr románu)

23 Zdroje: www.cesi.sk/bes/06/78/67kol2.jpg www.vandr.hu.cz/ukrajina/UA2004/kolocava.jpg www.thistle.bloguje.cz/386248-pohlednice-z-do. http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=620469 www.arara.cz/product/951 http://www.youtube.com/watch?v=VFYq-BppuFs Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994


Stáhnout ppt "● Ivan Olbracht a jeho díla inspirovaná Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod."

Podobné prezentace


Reklamy Google