Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

2 ANOTACE: Prezentace vede k vymezení pojmu historická próza a k seznámení s některými autory a jejich díly. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Umí charakterizovat baladu a uvede příklad. KLÍČOVÁ SLOVA: Zikmund Winter, Alois Jirásek, Eduard Štorch, Václav Kaplický, Václav Miloš Kratochvíl, Vlastimil Vondruška DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Výklad CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

3 Označení historická próza zahrnuje literární tvorbu, která zachycuje určitý výsek již uzavřené minulosti. V rámci dětské literatury můžeme za takovou tvorbu považovat různé žánrové formy, které tematizují určitý díl minulosti. První představy o historii podává dítěti již pohádka. Na ni pak navazují přesnější představy, které dětskému čtenáři poskytuje mýtus, báje, pověst.

4 Ve vztahu k dětskému čtenáři je v tematizaci minulosti posílen také prvek naučný a výchovný. Obraz minulosti vytváří vztah k současnosti, naznačuje určitou dobovou interpretaci, která se může podle aktuálních historiografických poznatků a pod vlivem společenského kontextu proměňovat.

5 Počátky historické prózy Karel Václav Rais, Povídky ze starých hradů (1883) Zikmund Winter, Pražské obrázky (1893).

6 Alois Jirásek Staré pověsti české soubor pověstí od praotce Čecha, přes dobu knížat,husitství až za Bílou horu Z Čech až na konec světa – diplomatická mise Jiřího z Poděbrad podle cestopisu Václava Šaška z Bířkova Psohlavci – román ze 17. století, kdy Chodové pod vedením Jana Koziny usilují o obnovení chodských výsad.

7 Eduard Štorch Lovci mamutů je historický román ze starší doby kamenné na území českého státu. Popisuje putování pravěké lovecké tlupy z Moravy až do Prahy. V díle vystupují skutečné nálezy historických předmětů z doby kamenné, které jsou do děje zakomponovány, čímž spisovatel dosahuje autentičnosti a zároveň čtenáři nabízí možnost vzdělání.

8 Osada Havranů je historický román, z doby kamenné v pravěku, na území dnešní Prahy a jejího okolí. Pojednává o přátelství i těžkém životě pastevců a zemědělců, kteří loví a střetávají se nejen s divokými zvířaty, ale i s okolními rody. Volání rodu je příběh z doby bronzové, který vychází z jednoho ze zákonů tehdejšího života: člověk, který je vyloučen z rodu nebo je jiným způsobem osamocen, sám v přírodě moc dlouho nepřežije. Hrdina Nik je historický román, který je zasazen do konce starověku na území českého státu.

9 Václav Kaplický O věrnosti a zradě, 1959 – 15 drobných historických příběhů, mj. o útěku mladého Viléma Zajíce z Házemburka z řad křižáckých žoldnéřů, o králi Václavovi IV. Bandita, Paťara a spol., 1969 – kniha pro chlapce Královský souboj, 1971

10 Miloš Václav Kratochvíl Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela (1979) – zajímavý příběh českého chasníka, kterého cesty války zavedou od bitvy u Jankova v roce 1645 až do Latinské Ameriky a po dvaceti letech cestování domů.

11 Českou minulostí přepracované vydání 1961 Dějiny naší země napsané tak, aby čtenář pochopil, jak se utvářel život lidí v průběhu dějinného vývoje a jak lidé dějiny tvořili.

12 Vlastimil Vondruška Slavné bitvy českých panovníků, 2003, Významná sídla české šlechty, 2005, Fiorella a Bratrstvo křišťálu, 2006, dobrodružný historický román s detektivní zápletkou, příběh dcery italského alchymisty z Prahy císaře Rudolfa II.. Fiorella a záhada mrtvého netopýra, 2007, další příběh alchymistovy dcery Fiorelly.. Život ve středověku, 2007.

13 Z hlediska význačně diferencované tematizace minulosti se dětskému čtenáři nabízí: -dívčí román v historických kulisách (např. Zdeňka Bezděková: Říkali mi Leni, 1948) -dobrodružný příběh v historických kulisách (např. Karel Nový: Rytíři a lapkové, 1955)

14 -historická próza (např. Jaromír John: Rajský ostrov, 1938 o požáru Národního divadla) -adaptace národních pověstí, nejstarších dějin, (např. Ivan Olbracht: Ze starých letopisů, 1940) -biografický román (např. František Kožík: Miláček národa, 1975 o J.K.Tylovi)

15 V současné tvorbě určené dětem se autoři zaměřují zejména na: - soubory adaptací, zpřístupňující zvláštní formou nejstarší národní dějiny: Martina Drijverová České dějiny očima psa, 2004 Bohuslav Žárský podává moderním jazykem a za vydatného přispění ilustračního doprovodu (i s prvky komiksu) tyto látky v knize Obrázkové staré pověsti české, 2000

16 - příběhovou prózu s dětským hrdinou, dívčí román s historickými kulisami - obrázkové čtení s pověsťovými látkami: Petr Sís je autorem textu a ilustrací knihy Tři zlaté klíče (1995) - pověsti, které se váží k prostoru Prahy Lucie Seifertová v obrázkové knize Tajemná Praha (1999) seznamuje malé čtenáře s pověstmi, historií a se zajímavými osobnostmi pražského prostředí

17 - dobrodružné historické příběhy z českých dějin: Břetislav Huleš: Ani smrt nás nerozdělí, 1999 Pavel Himl: Zlato Šumavy, 1995 Lenka Vašíčková – Roman Juránek: Když krajem táhli Švédi, 2001

18 Použité zdroje:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Franti%C5%A1ek_Xaver_Sandmann_( Franz_Xaver_Sandmann),_Karl%C5%AFv_Most,_pam%C3%A1tn%C3%A1_l %C3%ADpa.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Jir%C3%A1sek  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lovci_mamut%C5%AF  http://cs.wikipedia.org/wiki/Osada_Havran%C5%AF  http://cs.wikipedia.org/wiki/Vol%C3%A1n%C3%AD_rodu  vlastní fotografie  Jirásek, A.: Staré pověsti české  Kratochvíl, V.M.: Českou minulostí  Vondruška, V.: Slavné bitvy českých panovníků  Bezděková, Z.: Říkali mi Leni  John,J.: rajský ostrov  Drijverová, M.: České dějiny očima psa  [cit. 2012-11-27].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google