Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). KORÝŠI

2 OBSAH CHARAKTERISTIKA DRUHY ZAJÍMAVOSTI PRACOVNÍ LIST

3 CHARAKTERISTIKA Korýši jsou velká skupina zahrnující téměř 52 000 druhů živočichů. Většina žije ve vodě, některé se dokážou přizpůsobit i životu na zemi (svinka, stínka). Korýši žijí ve sladké nebo slané vodě. Tělo korýšů se skládá z hlavy, hrudi a zadečku. Hlava a hruď často srůstají v hlavohruď. Tělo je převážně kryto krunýřem, který je prostoupen vápenatými solemi. Krunýř svlékají, aby mohli růst.

4 DRUHY Krabi Humři Krevety Garnáti Langusty Raci

5 KRAB Krabi mají velice atraktivní zbarvení. Barva je závislá na stravě a osvětlení, kterému je krab vystaven. Pohlaví se určuje podle rozdílného tvaru spodní části krunýře. Krabi se při svém růstu několikrát za život svlékají. Krabi jsou všežravci. Před vařením je ve studené vodě kartáčem očistíme, živé vložíme do vařící slané vody a 15–20 minut povaříme. Mají jemnou sladší chuť.

6 KRABÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny Tuky Minerální soli – Vápník, Železo, Hořčík, Fosfor, Draslík, Sodík, Zinek, Měď, Mangan, Selen Vitaminy skupiny B1, B2, B3, B5, B6, B9, A Mononenasycené mastné kyseliny Polynenasycené mastné kyseliny Cholesterol

7 KRAB

8 HUMR Humr se pokládá za nejušlechtilejšího mořského raka. Tvarem se podobá našim velkým rakům (má nestejně silná klepeta). Dosahuje průměrné délky 20–30 cm váhy 50–75 dkg. Nejchutnější maso má od května do konce října. Při nákupu živých humrů je důležité, aby měl krab tvrdý krunýř. Má-li měkký krunýř, znamená to, že nastala výměna krunýře, maso je řídké a vodnaté. Uvařený humr má krásnou červenou barvu. Vařený humří morek se skládá ze spousty malých kuliček velikosti máku, a je lahodné chuti. Při vaření dbáme na to, abychom nepoškodili tykadla.

9 HUMR

10 KREVETA Žijí v mořích i sladkých vodách. Krevety mají deset nohou, žádná klepeta a dvě dlouhá tykadla. Krevety vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty v dostatečném množství slané vody. Jemné maso ze svaloviny je bohaté na bílkoviny. Krevety jsou velmi choulostivé na zmrazování, skladování nebo transport, proto zde snadno vznikají ztráty na kvalitě.

11 KREVETA

12 GARNÁT Garnát je často zaměňován za krevetu a naopak. Je mezi nimi jistý fyziologický rozdíl, ale chuťově jsou si velmi podobní. Je velmi zdravou a dietní delikatesou, obsahuje velké množství bílkovin, omega- 3 mastných kyselin, zinku, jódu, vápníku a vitaminu B12. Garnáty můžete smažit, grilovat, vařit, péct či zapékat, přidávat do salátů, různých rybích koktejlů, rizot, k těstovinám, do polévek

13 GARNÁT

14 LANGUSTA Žije hlavně ve Středozemním moři i v Atlantickém oceánu. Tento korýš se liší od humra tím, že nemá klepeta, zato má velký, silný ocas. Váží až 6 kg. Maso, které je hlavně v silném ocase, je sněhobílé. Očištěnou langustu přivážeme na podložku tak, aby měla natažený ocas, aby se při vaření nezkroutil.

15 LANGUSTA

16 RACI Raci žijí v našich potocích, řekách a rybnících. V ČR je pět druhů raků, z toho dva původní, a to rak říční a kamenáč. Nejlepší maso mají raci z bystřin, lesních potůčků a tekoucích vod. Usmrcují se vhozením do vařící vody. Maso z raků použijeme v teplé kuchyni k přípravě ragú, rizot a pilafu nebo jako ozdoby některých rybích pokrmů. Z krunýře připravujeme račí máslo. Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků.

17 RAK

18 ZAJÍMAVOSTI Věda zabývající se korýši se nazývá karcinologie. Korýši se loví v hloubce až 800 m. I slabé a jednorázové znečištění potoka vyhubí směrem po proudu celou račí populaci. Humr se dožívá až 50 let, velcí humři váží až 8 kg a dožívají se více než 100 let. Z humra se získává jen 20 % masa.

19 PRACOVNÍ LIST VYJMENUJTE DRUHY KORÝŠŮ. JAK USMRCUJEME KORÝŠE? KTERÝ KORÝŠ ŽIJE V ČR? JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LANGUSTOU A HUMREM?

20 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 7. DEZIDOR. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Su%C5%A1en%C3%BD_krab_%2 82%29.jpg?uselang=cs STR. 9. DEZIDOR. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Humr_%282%29.jpg STR. 11. TAMORLAN. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tapas_de_gambitas.JPG?uselang =cs STR. 13. ALBERT KAHALAN. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_steamed_shrimp.jpg STR. 15. CLÉMENT BUCCO – LECHAT. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Langouste_dans_une_assiette.jpg ?uselang=cs STR. 17. EMŐKE DÉNES. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Astacus_astacus_1_- _20110801.jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google