Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.6 Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.6 Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.6 Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o skloňování číslovek základních a psaní tečky za číslovkami řadovými. Obsahuje animace.

2 Číslovky 3  Skloňování základních číslovek  Psaní tečky za číslovkami řadovými

3 Skloňování základních číslovek: 1.p. dva, oba, dvě, obě 2.p. dvou, obou 3.p. dvěma, oběma 4.p. dva, oba, dvě, obě 6.p. dvou, obou 7.p. dvěma, oběma Pamatuj! Tvary dvěmi, oběmi, dvouma, obouma, dvouch, obouch jsou chybné! skloňuje se jako zájmeno ten, ta, to dva oba dvě obě jeden, jedna, jedno

4 1.p. tři, čtyři 2.p. tří, třech, čtyř, čtyřech 3.p. třemi, čtyřmi 4.p. tři, čtyři 6.p. třech, čtyřech 7.p. třemi, čtyřmi pět – devadesát devět tři čtyři mají jen dva tvary: pro 1.a 4. p. pět pro ostatní pády pěti

5 Napište slovy správné tvary číslovek: V (oba) poločasech hráli domácí lépe. Odměnili svého trenéra (4) dárky. Na výlet jedu se (2) kamarádkami. Od (19) hodin začíná v místním kině beseda. Tváří se, jako by neuměl do (5) počítat. Číslo (18) je dělitelné (1, 2, 3, 6, 9 a 18). Která čísla jsou dělitelná (3)? Než něco nevhodného řekneš, počítej do (10).

6 Řešení: V obou poločasech hráli domácí lépe. Odměnili svého trenéra čtyřmi dárky. Na výlet jedu se dvěma kamarádkami. Od devatenácti hodin začíná v místním kině beseda. Tváří se, jako by neuměl do pěti počítat. Číslo osmnáct je dělitelné jednou, dvěma, třemi, šesti, devíti a osmnácti. Která čísla jsou dělitelná třemi? Než něco nevhodného řekneš, počítej do deseti.

7 Psaní tečky za číslovkami řadovými: Píšeme-li řadovou tečku číslicí, musíme za ní psát tečku, např. 24. prosince Tečku nepíšeme za datem psaným zlomkem ani za letopočtem, např. 24/12 2012 Je-li číslice až za podstatným jménem, tečka se nepíše Porovnej: … na straně 52 v kapitole 3… … na 52. straně ve 3. kapitole…

8 Rozhodněte, kde napíšete za číslovkou řadovou tečku: Podle zakládající listiny Břevnovského kláštera existují od roku 993 první zmínky o Sadské. Karel IV získal přezdívku Otec vlasti. Kdo byl na 1 místě v atletických závodech? Otevřete si učebnici na straně 15 a opište zadání 3 příkladu. Ujel nám autobus, který odjíždí ve 13 hodin 35 minut. Vyučování začíná v 8 hodin.

9 Řešení: Podle zakládající listiny Břevnovského kláštera existují od roku 993 první zmínky o Sadské. Karel IV získal přezdívku Otec vlasti. Kdo byl na 1 místě v atletických závodech? Otevřete si učebnici na straně 15 a opište zadání 3 příkladu. Ujel nám autobus, který odjíždí ve 13 hodin 35 minut. Vyučování začíná v 8 hodin.

10 1.Vyhledej jména českých medailistů z olympiády v Londýně. 2.Utvoř věty s použitím číslovek základních nebo řadových. 3.V případě psaní číslovek číslicí správně umísti tečky. Příklady vět: Z olympijských her v Londýně si Češi přivezli čtyři zlaté medaile./ Z olympijských her v Londýně si Češi přivezli 4 zlaté medaile. Kdo všechno se umístil na prvním místě?/ Kdo všechno se umístil na 1. místě?

11 Řešení: 1. Zlaté medaile: Bára Špotáková - oštěp Miroslava Knapková - skif David Svoboda - moderní pětiboj Jaroslav Kulhavý - horské kolo, disciplína cross country Stříbrné medaile: Ondřej Synek - skif Vavřinec Hradilek - kajak Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká - tenis - čtyřhra Bronzové medaile: Zuzana Hejnová - běh na 400 m překážek Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba - čtyřkajak Adéla Sýkorová - sportovní střelba Pamatuj! Slova čtyřkajak, čtyřhra nejsou číslovky, ale podstatná jména!

12 Příklady vět: Stříbrnou medaili a tím i druhé místo získali čtyři sportovci. V tenisové čtyřhře si vybojovaly 2. místo Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Zuzana Hejnová skončila na 3. místě v běhu na 400m překážek. Podle očekávání přivezla z olympiády první místo oštěpařka Bára Špotáková, která hodila v posledním pokusu 69,55m. Naše naděje nezklamal Ondřej Synek, který si na skifu dojel pro 2. místo.

13 Zdroje: Obrázky z galerie Klipart KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80-7238- 206-3 www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.6 Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google