Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z."— Transkript prezentace:

1 Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 1 23 45 6 78 910 11 1213 1415 16 1718 1920 12345 12345 678910 6789 1112131415 1112131415 16 17 181920 1617 181920 Konec Urči autora, stručně charakterizuj vybrané dílo.

3 Zpět Ilias a Odyssea Homér Eposy o dobývání Tróje a o desetiletém bloudění ithackého krále Odyssea.

4 Zpět Umění milovat Publius Ovidius Naso Básnická sbírka radící ženám i mužům, jak si získat a uchovat lásku.

5 Zpět Lakomec Moliére Komedie o tom, jak peníze deformují přirozené lidské vztahy.

6 Zpět Robinson Crusoe Daniel Defoe Dobrodružný román vycházející z pamětí ztroskotaného námořníka.

7 Zpět Faust Johann Wolfgang Goethe Veršovaná tragédie, vzniklá na základě lidové pověsti. Hlavní hrdina nachází své poslání v tvořivé práci prospívající lidem.

8 Zpět Óda na radost Friedrich Schiller Píseň, jejíž text použil pro svou hudební skladbu Beethoven.

9 Zpět Chrám matky Boží v Paříži Victor Hugo Román o osudovém vztahu ohyzdného Quasimoda, krásné Esmeraldy a pokryteckého kněze Frolla.

10 Zpět Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin Filozoficko-společenský a zároveň milostný veršovaný román o lásce Oněgina k Taťáně.

11 Zpět Havran Edgar Allan Poe Básnická skladba s tématem smrti mladé dívky.

12 Zpět Vojna a mír Lev Nikolajevič Tolstoj Rozsáhlý historický román.

13 Zpět Květy zla Charles Baudelaire Stěžejní dílo jednoho z prokletých básníků. Lyrická sbírka, v níž hledá krásu v ošklivosti a která vyvolala velký odpor měšťácké společnosti.

14 Zpět Tři sestry, Strýček Váňa Anton Pavlovič Čechov Dramata, ve kterých se zamýšlí nad životem ruské inteligence. Z jeho her dýchá melancholie („smích skrz slzy“).

15 Zpět Manifest dadaismu Tristan Tzara Francouzsky píšící Rumun, který se pokusil zformulovat program dadaismu.

16 Zpět Na západní frontě klid Erich Maria Remarque Román podávající zprávu o generaci zničené válkou.

17 Zpět Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol Satirická komedie.

18 Zpět Stařec a moře Ernest Hemingway Novela nositele Nobelovy ceny za literaturu o věčném zápasu člověka s přírodou, o statečnosti, s níž jde do předem prohraného boje.

19 Zpět Malý princ Antoine de Saint-Exupéry Filozofická pohádka doprovázená vlastními autorovými ilustracemi, motivovaná ztroskotáním pilota uprostřed pouště.

20 Zpět Plešatá zpěvačka Eugéne Ionesco Absurdní drama, jednající postavy na sebe chrlí spoustu vzájemně nesouvisejících slov.

21 Zpět Romeo a Julie William Shakespeare Tragédie, příběh nešťastně končící velké lásky milenců, jejichž smrt způsobila vzájemná zášť dvou rodů ve Veroně – Kapuletů a Monteků.

22 Zpět Walter Scott Ivanhoe Historický román čerpající ze skotských dějin.

23 Návod ke hře Zpět Hru hrají dva hráči (jednotlivci, družstva). Ti soutěží v počtu získaných (vybarvených) okének. První z nich má přidělenou žlutou barvu, druhý oranžovou. Počítač nebo plochu interaktivní tabule obsluhuje učitel. Kliknutím symbolem ručičky na okénko si soutěžící zvolí otázku. Pokud hráč správně odpoví, označí učitel získané okénko kliknutím na čtvercové pole s číslem otázky v barvě hráče.

24 http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=37&pos=216 [cit. 2011-07-18]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z."

Podobné prezentace


Reklamy Google