Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Softwaroví agenti, vyhledávací stroje a sémantický web Jiří Wiedermann Ústav informatiky AV ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Softwaroví agenti, vyhledávací stroje a sémantický web Jiří Wiedermann Ústav informatiky AV ČR."— Transkript prezentace:

1 Softwaroví agenti, vyhledávací stroje a sémantický web Jiří Wiedermann Ústav informatiky AV ČR

2 Tim Berners-Lee, James Hendler, Ora Lassila, The Semantic Web Scientific American, May 2001 The Semantic Web „The Semantic Web is an extension of the current web in which information is given well-defined meaning, better enabling computers and people to work in cooperation."

3 „Sémantický web představuje pro internet asi takový přínos jako katalogizace knih pro knihovnu“ JW Klasifikace podle autora Klasifikace dle názvu Uspořádání dle oblastí

4 Uvažujme agenta: schopného najít pro nás dovolenou dle našich specifikací; schopného ve vzájemné spolupráci s dalšími agenty vybrat pro nemocnou babičku nemocnici odpovídající jejímu pojištění a kriteriím dětí o kvalitě takového zařízení, zařídit převoz babičky do nemocnice, a poté přebukovat letenky z Ameriky do Evropy a zařídit potřebné změny v naší denní agendě.

5 Je vize předchozích softwarových agentů reálná? Porozumění bez rozumění? Inteligence bez těla? Inteligence bez interakce? Interakce bez smyslů? Imitační učení … Interakce softwarového agenta: s uživatelem (člověkem) s jinými agenty

6 Softwarový agent je divné zvíře OrganismusSoftwarový agent VtěleníFyzické těloVirtuální tělo viditelné na obrazovce Řízenígenomprogram FenotypSensorické a motorické orgány Schopnost „nahlížet“ do jiných uzlů sítě GenotypMnoho variací TechnologieŽivá hmotaUniverzální počítač Rerprodukce, evoluce Ano, mutací přes potomkyKopírování, evoluce Senso-motorikaspřažená??? ProstředísvětMemory, web KomunikaceSvět-světSvět-počítač-počítač Šířka kanálumalávelká RekonfigurabilitaNení (až na výjimky)Velká

7 Přednosti a nedostatky softwarových agentů Hypotéza: SA nemá analogii imitačního učení - základu pro rozvoj myšlení Přednost: SA má výhodu přímého přenosu informací (včetně algoritmů), tj. může se učit pomocí norimberského trychtýře! SA žijí ve světě ostrovů (oáz, počítačů) které jsou spojeny do sítě. SA mohou migrovat z oázy do jiné oázy v „neživém stavu“, jako data. Mohou i z dálky „nahlížet“ do jiných oáz a na dálku komunikovat s jinými agenty; mohou se učinit viditelnými i neviditelnými pro jiné agenty; mohou komunikovat s „mimosítníky“ (lidmi). Mohou se množit kopírováním a přesouvat se rychlostí světla; neplatí pro ně stejná omezení fyzikálními zákony jako pro organismy.

8 Sémantický web více strukturuje svět pro soft- warové agenty - vnáší do něj více (syntakticky) rozlišitelných entit. Ale pořád to je svět s neznámou sémantikou a s „jinou“ fyzikou. Nejsou softwaroví agenti pouze našimi „prodlouženými“ smysly? Podobně jako dalekohled, mikroskop, Google „znásobuje“, zjemňuje naše schopnosti (v tomto případě vyhledávat informace). Jsou to protetické pomůcky. Google pracuje off-line: nejprve si „prohlédne“ (svůj) svět, uspořádá jej „nějak“, a potom se v něm lépe vyzná; neměl by KAŽDÝ softwarový agent fungovat podobně (tj. off-line)? Dva různé pohledy na SA: pro sémantický web je agent nástrojem pro vyhledávání informací; pro AL je to autonomní entita žijící pro své vlastní cíle, komunikující s jinými podobnými entitami. Potřebujeme skloubit oba pohledy.

9 Blízká budoucnost Vyhledávání ve specifikovaných doménách – Automatická klasifikace informací z hlediska domén Vyhledávaní pomocí synonym a „podobných“ slov (Google+Webster) Vyhledávání pomocí příkladu (textu) Vyhledávání bez dotazů („co je nového v …“) Specializované vyhledávače (last momenty, hotel finders, buy-nets, car-hire, flights,…) Otázka-odpověď: co je, kdo je, kde je… On-line vs. off-line (s předzpracováním) vyhledávání

10 Specializované vyhledávací stroje nad sémantickým webem Informace typu A Informace typu B Veškerá informace typu B

11 Středně vzdálená budoucnost Schopnost dedukce odpovědi z více zdrojů znalostí Precisiated Natural Language Lofti Zadeh: a basic issue which is not addressed in contemporary search engines is that much of world knowledge is perception-based, e.g., "it is hard to find parking in Paris," "most professors are not rich," and "it is unlikely to rain in midsummer in San Francisco."

12 Vzdálená budoucnost Kognitivní web: Automatická klasifikace obsahu webovských stránek Asociativní vyhledávání (vyžaduje podobnou organizaci informací a znalostí jako mozek) – softwarový agent musí pracovat podobně jako by pracoval mozek člověka při řešení podobného úkolu; stane se protetickou pomůckou pro lidskou mysl.


Stáhnout ppt "Softwaroví agenti, vyhledávací stroje a sémantický web Jiří Wiedermann Ústav informatiky AV ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google