Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Naše paní třídní učitelka Bartoníková, domluvila s panem učitelem Růžičkou (Big Boss) Projekt z ptačí říše. Rozdělili jsme se na skupinky a vybrali.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Naše paní třídní učitelka Bartoníková, domluvila s panem učitelem Růžičkou (Big Boss) Projekt z ptačí říše. Rozdělili jsme se na skupinky a vybrali."— Transkript prezentace:

1

2  Naše paní třídní učitelka Bartoníková, domluvila s panem učitelem Růžičkou (Big Boss) Projekt z ptačí říše. Rozdělili jsme se na skupinky a vybrali jsme si téma. Naše skupinka měla téma: Ptáci s vysílačkami …

3 Ptáci s batůžkem Vědci na pozorování čápů využili rafinovaný kamerový systém. Na záda čápů černých zavěsili kamerku a zároveň čip sledující migraci, stěhování a současnou polohu mnoha čápů. S touto technikou se dočkali zajímavých výsledků o migraci těchto ptáků. Na mapě můžete vidět migraci Čápů Černých..

4  V barvách jeho peří převažuje bílá, jen letky a velké krovky jsou černé. Velký zobák a dlouhé nohy jsou červené. Žije převážně na loukách, v okolí rybníků, ale také poměrně často u lidských obydlí, kde si s oblibou staví svá hnízda na starých vysokých komínech či stožárech. Ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze - tudíž aktivně. Za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů.  Žijí většinou v páru, který si je věrný celý život. Stavbu a opravu hnízda většinou provádí samec. Ten totiž většinou přilétá ze zimoviště dříve než samice. Hnízda jsou často mohutná a mohou dosáhnout hmotnosti do jedné tuny a jsou víceletá. Do hnízda samice snáší 3-5 vajec bílé barvy, ze kterých se po 30 dnech zahřívání oběma rodiči líhnou mláďata. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let a dožívá se 8 až 14 let, přičemž nejvyšší zjištěný věk čápa byl zjištěn 27 let. Čáp je zvláště chráněný druh. Proto je populace těchto ptáků přísně sledována ornitology. Česká republika se v poslední době těší z poměrně slušné populace těchto ptáků.  Zdroj: priroda.cz

5

6  Vysílačky odhalily i zvyklosti čápů černých u nás – například, že potokem často zabrouzdají až k vesnici, ale ve skrytu příbřežní vegetace jsou málokdy zpozorováni. Výzkum těchto krásných a ohrožených ptáků samozřejmě slouží nejen k ukojení naší zvědavosti, ale především k jejich účinné ochraně.  Podobně jako u čápa bílého i početnost jeho černého „dvojčete“ v první polovině 19. století velmi drasticky klesala, až v západní Evropě zcela vymizel. V druhé polovině se však jeho populace zase vzpamatovaly. U nás v současnosti hnízdí přibližně 300 párů. Aby česká populace černých čápů zůstala zachována, potřebují ochranu a podporu. Proto je část jejich hnízdišť sledována s cílem zabránit rušení při hnízdění – například těžbou. Vyrušení na hnízdě bývá pro tyto plaché ptáky často osudné.

7  Už od starověku člověka mizení některých ptáků na zimu udivovalo, tvrdilo se například, že vlaštovky zimují zahrabané v bahně a špačci že na zimu odlétají na Měsíc. Pravděpodobně prvním důkazem, že středoevropští ptáci se na zimu přesouvají jižním směrem, byl čáp bílý, kterého v roce 1822 nalezli v Německu s krkem probodnutým šípem pocházejícím z Afriky. Čápovi, po kterém domorodý lovec někde v Africe vystřelil se podařilo i s šípem probodnutým krkem překonat tisíce kilometrů a doletět až na hnízdiště. Pozn. Podobný případ se udál i v roce 2006 v Izraeli, kde byl v červnu pozorován čáp, z jehož těla trčel metrový šíp

8

9

10 Tajenka: Že by to byly těžnice? 7.OSMIÚHELNÍK 1.PADESÁT 6.RACEK 5.PENIS 4.STŘEDNÍPŘÍČKY 3.KRUŽNICE 2.TĚŽNICE

11 Za týden sní celkem 308 hrabošů. Za měsíc sní celkem 1320 hrabošů. Za celý rok sní celkem 16060 hrabošů.

12 Prezentaci vytvořil,,David Stančík‘‘(podle jeho názoru) Petr Matyáš a Jakub Zdráhal. Patrik Poljak a Jakub Zlámal dodali určité informace do prezentace. Doufáme, že se Vám prezentace líbila. Použité obrázky jsou Creative Commons, jen pro informaci pro pana Bohdana Borůvku. Použité články jsou z internetu a měl by pod nimi být uveden i zdroj. Pokud není, omlouváme se, ale nebylo možné ho najít nebo ho v této prezentaci umístit kvůli omezení místa.


Stáhnout ppt " Naše paní třídní učitelka Bartoníková, domluvila s panem učitelem Růžičkou (Big Boss) Projekt z ptačí říše. Rozdělili jsme se na skupinky a vybrali."

Podobné prezentace


Reklamy Google