Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_I.Z13 Vytvořeno:18.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_I.Z13 Vytvořeno:18."— Transkript prezentace:

1 Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_I.Z13 Vytvořeno:18. 3. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Určeno pro:7. ročník Anotace: Evropské památky. Výukový materiál slouží k poznávání vybraných evropských památek. Název a popis památky je skrytý, objeví se po kliknutí. Metodický pokyn: Lze využít jako soutěž mezi jednotlivci i mezi skupinami.

2 obr.č.1 Evropské památky

3 123 9 4 6 78 10 5 1211 14 13 15 161718 1920 21 22 2324 25 Pod jednotlivými okénky se skrývají známé evropské památky

4 obr.č.2 Popis obrázku Eifellova věž je ocelová věž v Paříži, v současnosti nejznámější pařížská dominanta. Byla postavena v letech 1887 až 1889. Dnes měří včetně antény na vrcholu 324 metrů. Je pojmenována po svém konstruktérovi Gustavu Eiffelovi.

5 Popis obrázku obr.č.3 Koloseum - amfiteátr v centru města Říma v Itálii. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Nachází se východně od Fora Romana. Původně bylo schopno pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným.

6 Popis obrázku obr.č.4 Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 km severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii.

7 Popis obrázku obr.č.5 Šikmá věž se nachází v Itálii v Pise. Stojí na Náměstí zázraků, společně s dómem a kruhovým baptisteriem (křestní kaplí). Je vysoká 56 metrů. Věž je postavena z bílého mramoru. Důvodem naklánění jsou mělce založené základy v měkké hornině.

8 Popis obrázku obr.č.6 Chrám Vasila Blaženého je významný památník ruské architektury. Nachází se na jihovýchodní straně Rudého náměstí v Moskvě. Jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií. Chrám byl postaven v letech 1555-1560 na příkaz Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazaňským chánem.

9 Popis obrázku obr.č.7 Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování Velkého zvonu. Věž se tyčí nad severovýchodní straně paláce, ve kterém zasedá parlament.

10 Popis obrázku obr.č.8 Chrám Sagrada Familia (česky chrám smíření zasvěcený Svaté rodině) se nachází na východním pobřeží Španělska v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1882, trvají dodnes. Chrám je hlavní stavbou slavného architekta Antonia Gaudího. Toto neobyčejné stavební dílo mělo podnítit návrat k učení římskokatolické církve. Katedrála byla vysvěcena papežem Benediktem XVI. 7. listopadu 2010.

11 Popis obrázku obr.č.9 Parthenón byl hlavním chrámem antických Athén zasvěceným bohyni Athéně Parthenos (Panenské). Byl vystavěn v letech 447 - 438 př. n. l. na athénské Akropoli, kde můžeme jeho trosky spatřit dodnes.

12 Popis obrázku obr.č.10 Hadriánův val je kamenné a hliněné opevnění, táhnoucí se napříč severní Anglií. Tento val tvořil na dlouhou dobu severní hranici římské říše, která měla chránit jižní část země před nájezdy severních kmenů ze Skotska. Val se stal severní hranicí římského impéria a nejlépe opevněnou částí hranice, za kterou již římský vliv nesahal. Stavba byla využívána jak k vojenským účelům jako opevnění, ale také jako průchozí místo pro obchodníky, kteří zde museli platit daně z prodeje.

13 Popis obrázku obr.č.11 obr.č.12 obr.č.13 Plitvická jezera jsou nejznámější národní park v Chorvatsku. Nachází se na horním toku řeky Korana mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. Krasová jezera jsou terasovitě rozložena a spojena průtoky. Nachází se zde 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. Lesy jsou bukové, jedlové, smrkové a tisové. Žijí zde medvědi, lišky, srny a divoká prasata

14 Popis obrázku obr.č.14 Kronborg je opevněný renesanční zámek v Dánsku. Byl založen roku 1420 Erikem VII. Pomořanským jako hrad Krogen. Od roku 1429 byl využíván k výběru sundského cla od lodí, které chtěly proplout skrz Öresund. Dodnes se zde nachází skupina děl, která byla původně připravena ke střelbě na lodě, jež by chtěly projet bez zaplacení cla.

15 Popis obrázku obr.č.15 Tower Bridge je zvedací most v Londýně nad řekou Temží. Vedle něj stojí pevnost Tower, podle níž se jmenuje. Někdy se nesprávně označuje jako Londýnský most (London Bridge), což je ale ve skutečnosti hned další most proti proudu řeky.

16 Popis obrázku obr.č.16 Hagia Sofia čili chrám Boží Moudrosti je byzantský chrám z let 532-537 v zátoce Zlatý roh v Istanbulu, jedna z nejznámějších sakrálních staveb světa. Původní křesťanská svatyně a sídlo patriarchy byla po dobytí Konstantinopole Osmany (1453) upravena na mešitu (a později opatřena minarety). Dnes slouží jako muzeum. Téměř tisíc let (do dokončení katedrály v Seville v roce 1520) byla největší katedrálou na světě.

17 Popis obrázku obr.č.17 Svatopetrovské náměstí je hlavní vatikánské náměstí ležící před bazilikou sv. Petra. Patří k nejkrásnějším veřejným prostranstvím na světě.

18 Popis obrázku obr.č.18 Spišský hrad je druhá nejrozsáhlejší hradní zřícenina na Slovensku nacházející se na travertinovém kopci nedaleko od městečka Spišské Podhradie.

19 Popis obrázku obr.č.19 obr.č.20 Altamira je jeskyně v Kantábrii na severu Španělska, v Santillaně del Mar poblíž přístavního města Santander, ve které byly nalezeny roku 1879 pravěké nástěnné malby, převážně s motivy zvířat (zcela uznány byly až počátkem 20. století).

20 Popis obrázku obr.č.21 Katedrála Notre- Dame v Paříži (neboli katedrála Panny Marie, zastarale Chrám Matky Boží), je gotická římskokatolická katedrála v Paříži. Je to domovská katedrála pařížské římskokatolické arcidiecéze a je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury.

21 Popis obrázku obr.č.22 Meteora jsou kláštery na vrcholcích bizarních slepencových skal v oblasti Thesálie v Řecku, poblíž města Kalambaka. Mniši a poustevníci se tu začali usazovat již od 11. století, ale teprve o tři století později začaly vznikat první byzantské kláštery.

22 Popis obrázku obr.č.23 Pražský hrad je nejvýznamnější český hrad (původně raně středověké hradiště) stojící na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou v centru Prahy. Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Dvakrát v dějinách se stal hlavní rezidencí císaře Svaté říše římské

23 Popis obrázku obr.č.24 Via Appia byla nejdůležitější silnicí římské říše. Její stavbu začal cenzor Appius Claudius Caecus v roce 312 př. n. l. Po něm také nese jméno. Začínala za městskými hradbami Říma u městské brány Porta San Sebastiano a vedla v délce 195 km do města Capua v Kampánii, kde se napojovala na Via Latina. Sloužila jako zásobovací tepna pro armádu v boji proti Samnitům. Později byla protažena až do přístavu Brundisium (dnešní Brindisi).

24 Popis obrázku obr.č.26 obr.č.25 Zámek ve Versailles je zámek ve městě Versailles u Paříže, který vznikl v době vrcholu královské moci ve Francii, a symbol absolutistické monarchie. S přestávkou za vlády regenta Filipa Orleánskeho byl zámek od roku 1682 až do Francouzské revoluce (1789) sídlem královského dvora a vlády Francie.

25 Popis obrázku obr.č.27 Louvre je muzeum v Paříži, které patří k největším muzeím na světě. Sídlí v palácovém komplexu Palais du Louvre, bývalém sídle francouzských králů.

26 Popis obrázku obr.č.28 Vítězný oblouk v Paříži, dal postavit Napoleon Bonaparte na znak své moci a vítězství v bitvách. Vítězný oblouk byl vybudován v letech 1806-1836 a stojí uprostřed náměstí Place Charles-de- Gaulle na západním konci slavného pařížského bulváru Avenue des Champs-Élysées.

27 Popis obrázku obr.č.29 obr.č.30 Bazilika svatého Marka je hlavní kostel a jedna z nejvýznamnějších památek města Benátky v Itálii. Dnes je to asi nejlépe zachovaný příklad byzantské architektury. Stojí na Piazza di San Marco, vedle Dóžecího paláce.

28 Popis obrázku obr.č.31 Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na evropských obchodních stezkách. Most byl postupně ozdoben jednatřiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo jen „kamenný“ nebo „pražský“ most. Název „Karlův most“ se vžil až kolem roku 1870 na základě dřívějšího podnětu Karla Havlíčka Borovského. Po mostě vede historická královská cesta.

29  obr.č.1 - [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí public domain z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Europe_flags.png  obrč.2 - [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tour_Eiffel_Wikimedia_Commons.jpg?uselang=cs  obr.č.3- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koloseum_Roma_fc01.jpg  obr.č.4- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Stonehenge_Wide_Angle.jpg  obrč.5- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leaning_tower_of_pisa_2.jpg  obr.č.6- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/St_Basils_Cathedral-500px.jpg  obr.č.7- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clock.tower.from.westminster.br.arp.750pix_(squared).jpg  obrč.8- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sagradafamilia- overview.jpg  obr.č.9- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006_01_21_Ath%C3%A8nes_Parth%C3%A9non.JPG  obr.č.10- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hadrians_Wall_from_Housesteads1.jpg  obr.č.11- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plitvice01.jpg  obr.č.12- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plitvice06.jpg  obr.č.13- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plitvice05.jpg  obr.č.14- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schloss_Kronborg.jpg  obr.č.15- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bridge_in_London_-_Tower_Bridge_-_with_leaves_and_clouds.jpg  obr.č.16- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hagia_Sophia_09.JPG  obr.č.17- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pohled_na_%C5%99%C3%ADm.JPG  obr.č.18- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spisska_nova_ves...castle.jpg ZDROJE POUŽITÝCH INFORMACÍ A OBRÁZKŮ

30  obr.č.19- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altamira,_doe.JPG  obr.č.20- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altamira,_boar.JPG  obr.č.21- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NotreDameI.jpg  obr.č.22- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Megalo_Meteoro_panorama.jpg  obr.č.23- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_Castle_and_the_Mala_Strana_district_of_Prague.JPG  obr.č.24- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Via_appia.jpg  obr.č.25- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Park_of_Versailles_01.jpg  obr.č.26- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PA050149.JPG  obr.č.27- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louvre_Museum_Wikimedia_Commons.jpg  obr.č.28- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arc_Triomphe.jpg  obrč.29 - [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ben%C3%A1tky_- _Velk%C3%BD_kan%C3%A1l.jpg  obr.č.30- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venezia_Marco.JPG  obr.č.31- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_charles_bridge_night.jpg  obrč.32- [cit. 2012-03-18] Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orloj_00.jpg ZDROJE POUŽITÝCH INFORMACÍ A OBRÁZKŮ

31  http://cs.wikipedia.org/wiki/Eifelovka  http://cs.wikipedia.org/wiki/Koloseum  http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ikm%C3%A1_v%C4%9B%C5%BE_v_Pise  http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1m_Vasila_Bla%C5%BEen%C3%A9ho  http://cs.wikipedia.org/wiki/Big_Ben  http://cs.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia  http://cs.wikipedia.org/wiki/Partenon  http://cs.wikipedia.org/wiki/Hadri%C3%A1n%C5%AFv_val  http://cs.wikipedia.org/wiki/Plitvick%C3%A1_jezera  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kronborg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Tower_bridge  http://cs.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia  http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatopetrsk%C3%A9_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD  http://cs.wikipedia.org/wiki/Spi%C5%A1sk%C3%BD_hrad  http://cs.wikipedia.org/wiki/Altamira  http://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_Notre-Dame_(Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE)  http://cs.wikipedia.org/wiki/Meteora  http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad  http://cs.wikipedia.org/wiki/Via_Appia  http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1mek_Versailles  http://cs.wikipedia.org/wiki/Louvre  http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzn%C3%BD_oblouk_(Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE)  http://cs.wikipedia.org/wiki/Bazilika_svat%C3%A9ho_Marka  http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl%C5%AFv_most  http://cs.wikipedia.org/wiki/Starom%C4%9Bstsk%C3%BD_orloj


Stáhnout ppt "Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_I.Z13 Vytvořeno:18."

Podobné prezentace


Reklamy Google