Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství Tematický okruhOdběr biologického materiálu Název materiáluPřevazování ran Číslo materiáluVY_32_INOVACE_5C_TOŠ_18(20) AutorAndrea Ječmenová Datum tvorby01.09.2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje náročnost zdravotnického povolání. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, co je převaz, důležitost převazu a správné postupy při převazování různých druhů ran.

3 Převazování ran Andrea Ječmenová 2013

4 Účel převazu  Každou ránu na kůži je nutné ošetřit.  Nejčastější rány jsou operační rány, chronické rány a různá poranění.  Opakovanému ošetření rány se říká převaz.

5 Provádíme ho abychom  ránu zkontrolovali  ránu desinfikovali a vypláchli  zkrátili, odstranili nebo napojili drény  aplikovali léky a léčivé látky  ošetřili granulaci  odstranili stehy po operaci

6 Zásady pro převazování ran 1.Před převazem připravíme pomůcky => převazový vozík. 2.Pacienta na převaz připravíme. 3.Před každým převazem a po převazu si umyjeme a popř. i dezinfikujeme ruce. 4.Během převazu jsme v neustálém slovním kontaktu s pacientem. 5.Pracujeme šetrně, taktně a chráníme pacientovu odhalenou část těla. 6.Dodržujeme zásady sterility při manipulaci s nástroji a převazovým materiálem. 7.Rána potřebuje k hojení klid => klid na lůžku, úprava polohy, použití dlahy, závěsu. 8.Po ukončení převazu se nejprve postaráme o pacienta, teprve potom uklidíme pomůcky.

7 Převazový vozík a jeho vybavení  Slouží k uložení všech pomůcek potřebných k převazu.  Pomůcky jsou přehledně uloženy a liší se podle zaměření oddělení.  Nejčastěji se používá standardní pojízdný stolek se dvěma plochami.

8 POMŮCKY: Nejčastější sterilní pomůcky  toulce s podávkovými kleštěmi v dezinfekčním roztoku  kazety s nástroji  buben se sterilním materiálem, kazeta s mastným tylem  lahvičky s roztoky  zásypy, tekuté obvazy, drény  léčivé roztoky, léčivé masti

9 POMŮCKY: Ostatní pomůcky  emitní misky  obvazový materiál nesterilní  převazové nůžky  rukavice k jednomu použití  dezinfekční roztok na ruce  nádoba s dezinfekčním roztokem na použité nástroje  gumovky či podložky na jedno použití  nádoba na odpadový materiál

10 Péče o převazový vozík  každý den po ukončení převazů odstraníme z vozíku všechny pomůcky a vozík mechanicky omyjeme a otřeme dezinfekčním roztokem  doplníme spotřebovaný materiál  použité sterilní nástroje naložíme do dezinfekčního prostředku, => vysušíme => naskládáme do kazet a dáme sterilizovat  doplníme buben se sterilním materiálem a dáme sterilizovat  odpadní materiál odstraníme do biologického odpadu

11 Kontrolní otázky a cvičení Otázky 1.Jaké rány převazujeme a jaký je účel převazu? 2.Vyjmenuj zásady pro převazování ran. 3.K čemu slouží převazový vozík a vyjmenuj nejčastější sterilní a nesterilní pomůcky k převazu. 4.Popiš, jak se správně o převazový vozík pečuje. Úkol Vyhledej různé druhy převazových vozíků. Vyhledej vhodné převazové vozíky a pomůcky k převazu k ošetření operačních ran, dekubitů a chronických ran. Pracuj a využij internetové zdroje.

12 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN 80-86073-97-1 MARUŠKA. Gebymaruska.cz [online]. [cit. 28.11.2013]. Dostupný na WWW: http://gebymaruska.blog.cz/0906/zasady-pro-zachazeni-se-sterilni-materialem NEZNÁMÝ. Ackkonstrukce.cz [online]. [cit. 28.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.akckonstrukce.cz/produkty/mega-drive/anesteziologicky-vozik


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství."

Podobné prezentace


Reklamy Google