Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost."— Transkript prezentace:

1 * Finanční gramotnost * Hospodaření domácností

2 ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost. Organizace, obce, města, kraje i stát si sestavují také rozpočty, aby věděli, jak mají v daném roce hospodařit.

3 -Sečteme všechny příjmy a výdaje ve sledovaném období -Sečteme všechny výdaje ve sledovaném období -Porovnáme všechny příjmy a výdaje ve sledovaném období Příjmy Výdaje Kapesné 300 Kč Brigáda 500 Kč Nákup časopisů 150 Kč Sladkosti 90 Kč Vstupné do kina 250 Kč Nákup oblečení 200 Kč Celkem 800 KčCelkem 690 Kč Příjmy > Výdaje

4 -Sečteme pravidelné a nepravidelné příjmy -Sečteme pevné a kontrolovatelné výdaje -Porovnáme součet příjmů a součet výdajů Příjmy Výdaje Pravidelné mzda 30 000 Kč Důchod 9 000 Kč Nepravidelné Odměna 3 000 Kč Pevné Nájem + SIPO 9 500 Kč Splátka půjčky 3 900 Kč Kontrolovatelné Jídlo 7 000 Kč Provoz domácnosti 2 000 Kč Zábava, koníčky 1 500 Kč Oblečení, telefon 4 100 Kč Celkem 42 000 KčCelkem 28 000 Kč Příjmy > Výdaje

5 Porovnání příjmů a výdajů Typ rozpočtu Příjmy = Výdaje Příjmy > Výdaje Příjmy < Výdaje Vyrovnaný Přebytkový Schodkový

6 Otázky a úkoly Proč rozdělujeme výdaje v rozpočtu na pevné a kontrolovatelné? Co zjistíme sestavením osobního a domácího rozpočtu? Proč je výhodné umět sestavit osobní rozpočet? Měla by mít každá domácnost svůj rozpočet?


Stáhnout ppt "* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google