Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení s typy krajin v ČR. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 Krajina v okolí domova

3 KRAJINA Část zemského povrchu nazýváme KRAJINA. Výšku krajiny měříme v metrech a porovnáváme ji s hladinou moře. Nazýváme ji Nadmořská výška a podle ní rozdělujeme krajinu na vysočiny a nížiny. Povrch naší Země je velmi rozmanitý. Zjistíme to při pohledu na glóbus či mapu. Objevíme zde různé odstíny modré, zelené a hnědé barvy. modrá barva - voda v krajině hnědá barva – vysočiny zelená barva - nížiny

4 Krajina naší vlasti je velmi rozmanitá

5

6 Mapa České republiky – hledej na příruční mapě vysočiny, nížiny, řeky. Mapa České republiky – hledej na příruční mapě vysočiny, nížiny, řeky.

7 Krajina v okolí Sadské Naše obec Sadská a okolní obce leží ve Středočeském kraji v Polabské nížině. Naše město je obklopeno lesy a loukami. Sadskou protéká řeka Šembera a v blízkosti Sadské teče řeka Labe. Nalezneme zde Přírodní park Kersko – Bory.

8 Umíš odpovědět? Jakou barvou jsou na mapě vyznačeny nížiny? Jakou barvou jsou na mapě vyznačeny vysočiny? Jakou barvou jsou na mapě vyznačeny řeky? Jaká velká řeka teče v blízkosti Sadské? Jak se jmenuje přírodní park u Sadské? Nížiny se značí zeleně. Vysočiny se značí hnědě. Řeky se značí modře. Velká řeka se jmenuje Labe. Přírodní park Kersko – Bory.

9 Náměty na činnost:  Prohlédněte si na mapě povrchu České republiky svůj kraj a vyhledejte názvy nížin a vysočin, které se zde nacházejí.  Zahrajte si na cestovatele. Cestujte s kamarádem po české republice (s prstem po mapě) a objevujte města, řeky, jezera, nížiny, pohoří, hory. Objevujte naši zem. Je krásná.  Obkreslete si obrys naší republiky. Zakreslujte nížiny, vysočiny podle předlohy.

10 Použité zdroje a materiály http://www.hlubocky.eu/hlubocky-z-nadhledu/ http://www.vranovice.eu/customers/vranovice/storage/topimg/1281334 253.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/PrP_Kers ko-Bory_extent_map.png/250px-PrP_Kersko-Bory_extent_map.png Obrázky z galerie Klipart Archiv autora


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google