Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-02.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-02."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-02

2 Informatika Grafická karta Mgr. Vilém Nejezchleb www.compos.cz

3 www.amd.com

4 Grafická karta Grafická karta nebo také videoadaptér je součástí počítače jejímž úkolem je vytvářet: grafický výstup na monitoru grafické výpočty atd.

5 Grafická karta Připojena je většinou přes PCI-Express slot(sběrnice). Grafická karta může být i integrována na základní desce. -Jedná se většinou o méně výkonné verze grafických čipů, výjimečně s přidanou vlastní pamětí. -Grafické karty integrované na základní desce jsou vytlačovány integrací grafického jádra přímo do procesoru nebo na společnou desku spolu s procesorem. www.wikimedia.com

6 Grafická karta - popis Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje tzv. VIVO (video - in a video-out), umožňuje naopak i analogový vstup videosignálu např. při ukládání videosouborů z videokamery, videopřehrávačů apod. Dříve byla "grafická karta" (přesněji šlo o grafický čip) nedílnou součástí základní desky, dnes jsou grafické karty oddělené a připojené do počítače pomocí některého typu sběrnice

7 Grafická karta - popis Grafická karta může být i integrovaná na základní desce počítače nebo součástí procesoru. Pokud je grafická karta integrovaná, lze ji vypnout a nahradit grafickou kartou osazením do příslušného slotu na základní desce.

8 www. hardver.ic.cz

9 Funkce grafické karty Grafická karta vykonává grafické výpočty a vytváří údaje srozumitelné zobrazovacímu zařízení (monitor, TV a další). Ovladače informují operační systém o způsobu komunikace s grafickou kartou.

10 Fámy o grafické kartě Typ paměti na grafice nesmí být vyšší než na základní desce - není to pravda, není vyloučená například spolupráce operační paměti DDR1 počítače a paměti GDDR5 na grafické kartě. Podle velikosti paměti je výkon grafiky - tady vždy záleží nejdřív na grafickém čipu a až pak na paměti. Na 64-bit sběrnici to je 256 MB, 128-bit to je 512 MB, 256-bit to je 1 GB, 512-bit to je 1,5 GB, berte to orientačně, přesně sejde na daném kusu grafiky, použitých pamětech a použitém grafickém čipu. Vyšší cena rovná se vyšší výkon - to neplatí už dávno, vždy je dobré si projít testy a vybrat si tu pravou. Vyšší taktovací frekvence znamená vyšší výkon - u dané karty ano, ale všeobecně je nejdůležitější architektura a programové vybavení jádra a až potom taktovací frekvence.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-02."

Podobné prezentace


Reklamy Google